Kraft a Beerboxban

2019. március 7. csütörtök
Egyelőre még csak két helyen Újbudán a Rákóczi úti Neked csak Dezsőben működik, de hétfőtől tizenöttel gyarapodik a Beerbox-pontok száma.

Manapság, amikor még egy átlagos „kisközértben” is legalább húszféle sör kapható, amikor a város tele van sörszaküzletekkel és tap-roomokkal, nehezen tudjuk elképzelni, hogy 2011-ben az első Főzdefeszten, még csak egyetlen kraft sör, Kővári Gergő Grabanca mutatott valamit abból, hogy merre is halad a minőségi sörfőzés a világban. Ki gondolta volna akkor, hogy néhány év elteltével a magyar sörfőzés legfontosabb söreit, néhány fantáziadús, alig kétezer hektoliteres évi kapacitású sörfőzde fogja megfőzni.

Márpedig ez történt a kraft avagy a kézműves sör divatba jött. Ez a népszerűség azt jelenti, hogy a több mint hatvan működő főzdében a hazai sörfogyasztás másfél százaléka készül, nagyjából kilencvenezer hektoliter. Vajon sok, vagy kevés-e ez a mennyiség?

Kérdés az is, hogy az évi egy-kétezer hektoliter kapacitású főzdék, hogy tudnak piacot szerezni? Be tudnak-e kerülni az üzletláncokba, tudnak-e szerződni kocsmákkal – ezek a növekedéshez elengedhetetlen feltételek. A legnagyobb kérdés persze az, hogy relatíve magas áraikon versenyképesek tudnak-e lenni a magyar piacon, ahol elsősorban a jó minőségű import sörökkel kellene felvenni a versenyt.

 Annak idején, 2016-ban – micsoda történelmi távlat! – azt is csodának tartottuk, hogy a készülő félben lévő Monyo Brewing a Fővárosi Serfőző egykor patinás épülete szomszédságába költözött és lám, a kishitűségnek fityiszt mutatva hirtelen négyre – Mad Scientist, Horizont és Hop Top – nőtt az egyazon telken jól megférő serneveldék száma (ami az évszázados status quo helyreállítása, hiszen 1916-ban szintén négy cég működött a térségben).

Természetesen nem lehet a véletlen műve, hogy a szomszédok készítményei azonos zsánerűek: mindegyik magas minőségű, változatos fajtájú, kisebb szériás söröket főz itt. Ők hozták létre a Kraft Egyesületet, melyhez szigorú kritériumok mentén lehetett csatlakozni. Az illusztris kört bővítette a a Rothbeer, a Balkezes, a Fehér Nyúl és még néhány sörfőzde. Az egyesületi tagság feltétele egyfajta minőségbiztosítási rendszer volt és ehhez ragaszkodnak azóta is. A

Tekintettel, hogy arra, hogy a Beerbox minőségi söröket kíván a fogyasztók számára még könnyebben elérhetővé tenni, magától értetődő, hogy partneri viszonyt ezekkel a főzdékkel illetve sörfőzőkkel alakított ki. A Beerbox és a Kraft koncepciójában a lényeg, hogy a minőségben nem ismernek tréfát.  Őszintén reméljük, hogy az együttműködés sikeres lesz és a Beerbox révén a magyar kraft sörök rajongói tábora tovább bővül.

További információ: www.beerbox.huTwitter megosztás Google+ megosztás