Láger boyok és beer geekek

2019. augusztus 13. kedd
„Ízlés csak kétféle van: jó ízlés, vagy rossz ízlés. Sőt csak egyféle: egyszerűen ízlés. Akié rossz, annak nincs.”

A fenti idézet Harsányi Zsolttól – a huszadik század első felének neves írójától – származik és ott van benne mindaz a gúnyos felsőbbrendűség, mely a sznobokra jellemző megvetéssel beszél a tömegek ízléstelenségéről, mintha bizony az ízlés nem szubjektív lenne és ne lenne minden embernek joga azt szeretni, ami neki tetsző.

A hétköznapokban az ízlés többnyire leegyszerűsödik a tetszik vagy nem tetszik, ízlik vagy nem ízlik kérdésére, melyben a dolognak nincs különösebb. jelentősége. Az ízlés azonban rendelkezik közösségteremtő erővel, mikor a dolgokról hasonló véleménnyel rendelkező személyek egymást erősítik, hogy – a Harsányi idézetnél maradjunk – az övék a jó ízlés. Ami ezen kívül van, az nemhogy rossz, hanem nincs is.

A „beer geek” és a sörsznob között az a különbség, hogy a „beer geek” őszinte kíváncsiságtól hajtva kóstolgatja a legkülönbözőbb – jellemzően különleges – söröket és számára teljesen közömbös, hogy a többség mit iszik, addig a sörsznob előszeretettel gúnyolódik azokon, akik egyszerű tömegsöröket söröket isznak – vagyis „láger boyok”.  

A sör esetében ez a fajta megkérdőjelezhetetlenség sokáig ismeretlen volt, ami elsősorban annak köszönhetően alakult így, hogy Magyarországon a lágeren kívül az ezredfordulóig nem igazán került forgalomba más típusú sör. Sőt, az igazi fellendülésre körülbelül még tíz-tizenkét évet kellett várni. Ekkor indult be a kézműves sörfőzés és ekkor kerültek sokan szembe azzal, hogy a sör nem feltétlen csak az, amit addig annak megismertek.

Az ízlés kialakulása gyerekkorban kezdődik, így tanulás és tapasztalás eredménye, ami szerencsés esetben több kapcsolatot ápol saját véleményünkkel, mint a környezetünk által elvárt tetszési indexhez való alkalmazkodással. Szóval nincs semmi baj se a különleges sörök kedvelőivel, se a cseh sörök barátaival és úgy általában semmilyen sörivóval, ha ízlését nem akarja ráerőltetni másra.Twitter megosztás Google+ megosztás