A legdrágább söralátét

2018. április 15. vasárnap
Az első papírpépből készült alátétet 1892-ben szabadalmaztatta egy bizonyos Robert Sputh Drezdában. Ettől kezdve terjedtek el Európában a papír „korsó alá valók”.

Nem tudni, pontosan mikor tűntek fel Nagy Britanniában, Észak-Amerikában és Ausztráliában az első söralátétek, de majdnem biztos, hogy Amerikában 1900 körül, Angliában pedig az 1920-as években. Az eredetileg filléres holmikból – bár gyanítható, hogy a gyűjtői érdeklődés már a kezdet kezdetén felkeltették – igen kevés maradt fent. Hiszen rendeltetésszerű használata következtében eláztak, tönkre mentek, szemétre kerültek. De ez lett a sorsa , azoknak a daraboknak is, ahol – ahogy sok országban – a pincérek ezeken számolták a fogyasztást.

A képen látható két alátét egy árverésen kelt el 700 dollárért. Viszonylag jó állapotúak és igen ritkák. A Brickwoodsból mindössze négy darab maradt fent, míg a Threlfalls két példányáról tudnak mindössze a gyűjtők.

draga02.jpg

Igazi kincs az eddig mindössze csak példányban egy ismert bayreuth-i Engelbrecht sörfőzde alátétje. Az üzem 1892 és 1924 között működött és az első világháborút követő válságos éveket, az alapanyaghiányt nem élte túl. A jó állapotú példány a kutatások szerint akár kilencven éve is elmúlt, hogy elhagyta a kulmbach-i Kurt Meier nyomdáját. Jelenlegi ára 1796 dollár – azaz több mint félmillió forint.

 

draga3.jpg

 A söralátétek egyik kedvelt felhasználása volt – és az mind a mai napig –, ha nem mindkét oldalán nyomott, akkor képes levelezőlapként is remekül funkcionál. Ha nagymama, vagy dédpapa valamelyik albumában fedezünk fel egy hasonlót a huszadik század első feléből, akkor bátran reménykedhetünk, hogy kincsre bukkantunk. A fenti söralátét 1465 dollárért cserélt gazdát. A ritka magas ár annak is köszönhető, hogy ennek a német főzdének a létéről nincs is más bizonyíték, így aztán az 1899-es képeslap igazi különlegesség.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás