A világ leghosszabb sörvezetéke

2018. július 9. hétfő
A világ leghosszabb sörvezetéke öt kilométer hosszú és a Schalke 04 stadionjában, a gelsenkircheni Veltins Arénában található.

A Schalke otthoni mérkőzéseit szinte mindig teltház – hatvanegyezer néző – előtt játssza. A közönség pedig természetesen szomjas és a mérkőzés előtt, a szünetben és a mérkőzés végén rövid idő alatt nagy mennyiségű sört kell kicsapolniszámukra. A Schalke szurkolói mérkőzésenként átlagosan harmincezer liter sört isznak meg – azaz éves szinten csak a Bundesliga mérkőzéseiken ötezer hektoliter sör fogy.

A Veltins éves termelése mintegy 3 millió hektoliter, így nem is a mennyiség biztosítása a feladat neheze, hanem a gyors kiszolgálás. A mérkőzés előtti napon a sört tartálykocsikban szállítják a stadionba, ahol tartályokba fejtik őket. Ehhez egy speciális rendszert építettek ki, melynek lelke a négy hűtési központ, melyek biztosítják, hogy a hőszigetelt vezetékekben a sör hőmérséklete mindig hat-hét Celsius fok legyen.

Mivel a hűtőtermek közvetlenül a lelátók alatt vannak, így a sör a lehető legrövidebb úton jut el a százhuszonhat csaphoz, amelyekkel négy liter – azaz nyolc korsó – sört csapolnak percenként a műanyagpoharakba, mert immár évek óta, biztonsági megfontolásból, a sportrendezvényeken tilos üvegkorsóba mérni a sört. Így a tizenötperces szünetben mintegy harmincezer korsónyi sör kerülhet a szurkolók poharaiba.

A tartályok és a sörvezeték tisztítása egy-egy alkalommal mintegy negyven munkaórát vesz igénybe – ez az egyik legkényesebb feladat, hiszen a szennyezett vezetékben még a legjobb ízű sör is kellemetlen mellékízt kaphatna. Ez pedig a sörükre mindig is kényes németeknél elképzelhetetlen.Twitter megosztás Google+ megosztás