A legtestesebb cseh

2018. március 2. péntek
Sokáig a Primátor Double számított a legerősebb cseh sörnek a maga tíz és fél százalékos alkoholtartalmával.

A prágai „U Medvidku” már egy ideje működtet egy kis sörfőzdét is. Itt főzik az X-33-at. Ez megjelenésekor a 12,6 százalékos alkoholtartalmával a legerősebb cseh sör volt. Egykor az X a sörre alkalmazott jelölés volt, melynek kétféle eredetet is tulajdonítanak. Az egyik elmélet azt állítja, hogy a minőség megjelölésére alkalmazták. Az X-eket akkor helyezték el a kolostorokban a hordókon, amikor az emberek többsége írástudatlan volt, és minél több X-et írtak a hordókra, annál jobb volt a sör minősége.

A másik elmélet amellett foglal állást, hogy e szokás későbbi eredetű, amikor az adótisztviselők a kivetendő adót jelölték a hordókon, s minél több volt az X, annál erősebb volt a sör, tehát annál nagyobb adót kellet utána a sörfőzőnek fizetnie.

A Medvidku iksze mindkét elvárásnak megfelel. A félbarna specialitáshoz pilseni és karamell malátát használnak és természetesen žateci komlót, de gyanítható, a magas alkohol eléréséhez adnak hozzá cukrot is. A tizennégy napos főerjedést követően egy speciális élesztő hozzáadása után további tizennégy hétig erjed a sör. Az egyszerű sörélesztőkkel ilyen kierjedés nem érhető el, így a legnagyobb titok övezi, hogy a magas alkohol százalékot, milyen élesztővel érik el.Twitter megosztás Google+ megosztás