Lengyel specialitások

2016. szeptember 25. vasárnap
Piotrkow Trybunalski sörgyárát 1999-ig a közepes méretű sörfőzdék között tartották számon. Ekkor került a sörgyár a Sulimar csoport tulajdonába.

Ők voltak azok, időben észrevették a tendenciát, hogy a piac érdeklődése a a nyugat-európai és amerikai mintákat követően a tradicionális sörtípusok – az ale-ek és a búzasörök felé fordul. Ezért fektettek tőkét a sörfőzdébe. 2007-ig még a régi Kiper márkanév alatt forgalmazták söreiket, de közben teljesen modernizálták a sörfőzdét és alkalmassá tették, akár évi egymillió hektoliter sör előállítására is.

Nem hagytak fel a lágerek főzésével sem, ezeket továbbra is Kiper néven forgalmazzák, de a sörkülönlegességek – így a különféle ale-ek, búzasör és a lengyel specialitásnak számító balti porter – már Sulimar Cornelius néven kerülnek forgalomba.

Szűretlen Cornelius Pszeniczny sörük, ugyan nem kimagaslóan jó, de egy becsületes, iható, jó sör. A német félbarnák világát idéző Cornelius Dunkel egy kifejezetten karamell malátás finomság és nem érheti egy rossz szó a belga ale-jüket, a 8 százalék alkoholtartalmú Triple Blondot sem, mely ereje mellett komlóban is szépet villant. E sorok írójának viszont a kóstolót lezáró Cornelius Porter a kedvence mely brutális ereje ellenére is itatja magát és bizonyítja, hogy nagyüzemben is lehet kraft-söröket főzni – csak jó recept, minőségi alapanyag és szakértelem szükséges hozzá.Twitter megosztás Google+ megosztás