Lengyelország már sörnagyhatalom

2018. január 12. péntek
A lengyelek nemzeti itala a vodka volt, de a rendszerváltozás után dinamikus fejlődésnek indult a söripar és a kétezres évekre Európa élvonalába verekedték magukat.

A lengyel sörgyártás több mint 40 mllió hektoliteres mennyiséggel – fej-fej mellett haladva Spanyolországgal – Oroszország, Németország és az Egyesült Királyság után a legtöbb sört főzi Európában. Ha ehhez hozzá számítjuk, hogy a lengyelek 1988-ban, még csak 11 millió hektolitert főztek, akkor elképesztő a fejlődés. Akkoriban ez a mennyiség alig volt több, mint a magyar volumen, mely harminc éve még megközelítette a 10 millió hektolitert.

Azóta persze sok víz lefolyt a Visztulán és a lengyelek, akik az egy főre jutó éves sörfogyasztásban anno még az 50 litert sem érték el, mára megduplázták a fogyasztást és a 98 literükkel negyedikek a világranglistán. Az élen – talán mondanunk sem kell – a csehek állnak (143 liter/fő/év), fényévekkel megelőzve a németeket és az osztrákokat (108 liter/fő/év) – de az élmezőnyben csak a lengyel fogyasztás, ami dinamikus növekedést mutat.

A lengyel sörpiacot is multinacionális cégek uralják, de rohamosan nő az évi 20 ezer hektoliter kapacitás alatti sörfőzdék száma, melyekből már 2015-ben több mint százat tartottak nyilván. És még valami, amivel a lengyelek büszkélkedhetnek – ez két sörtípus a Baltic Porter és a Grodziskie. Előbbi típusból egész fantasztikus minőségűek, még a nagyüzemi főzésűek, míg utóbbi egy olyan felsőerjesztésű sör, mely vitathatatlanul lengyel eredetű és, amelynek receptje és eredeti termelési módja szinte változatlan formában maradt fenn a huszadik századig.

Az újbudai Beerboxban a wroclawi Doctor Brew sörei kaphatók. A főzde elképesztő választékkal rendelkezik, alig van olyan trendi sörtípus, amit még ne főztek volna meg!

 Twitter megosztás Google+ megosztás