A nagy licenc hazugság

2017. augusztus 1. kedd
Az első Magyarországon gyártott licenc sör a Tuborg volt 1981-ben. A Kőbányai Sörgyár engedélyt, műszaki leírást és receptet is kapott a dánoktól, hogy aztán két év után, minőségi problémák miatt visszavonják a Tuborg licencét.

A történetnek nincs csattanója, az akkori hazai sörgyárak műszaki színvonala bizony hagyott maga után kívánnivalót. Persze azért a magyar leleményesség itt is érvényesült, a Tuborgnak elégtelen sört Mátyás néven továbbra is forgalmazták.

A fenti eset ma már nem fordulhat elő. Elsősorban azért, mert ma már nem gyártanak Magyarországon licenc sört. Ez ugyanis eredetileg egy az eredeti minőségre hajazó, a licencadó által ellenőrzött minőségű termék volt. A két sörfőzde kapcsolata a márkanév használatában illetve a licencben foglaltak betartására korlátozódott. A licencadó és licenbevevő tulajdonosi körei nem alkottak közös halmazt. Egy üzlet jött létre, ami az egyik fél számára a licencdíj bevétel, a másik számára egy jól csengő márkanév használata által biztosított üzleti előnyöket.

Manapság azonban már nem beszélhetünk licenc sörökről, hiszen valamennyi hazai multinacionális cég kvázi a saját márkaneveit használja a Beck's éppúgy, mint a Kozel, vagy a Gösser. Licencről nem beszélhetünk, hiszen nem az eredeti sörfőzde engedélye szükséges egy-egy sörmárka lefőzéséhez Brazíliától Oroszországig, hanem a multinacionális sörgyártó menedzsmentjének elhatározása egy-egy sör piaci bevezetéséről. Egyetlen döntéssel tűnnek el sörmárkák a piacról, míg más döntések világhírre emelnek egy másik márkát – de a sörök többnyire jócskán hagynak maguk után kifogásnivalót..

Így ha a megfontolt sörivó biztosra akar menni, lehetőleg független sörfőzdék – szerencsére még vannak ilyenek – söreit válassza. Garantáltan kevesebb csalódás éri. Twitter megosztás Google+ megosztás