Liesingeni habos botrány

2023. augusztus 24. csütörtök
A liesingi sörgárat 1974-ben bezárták, így Bécsben már csak egy nagyobb sörgyár, az Ottakringer és számos kis főzde működik.

Az ausztriai Liesingen sörgyáráról készült színes, litografált képeslap a századfordulón nem kis botrányt okozott. Pedig első látásra igen sikerült reklámnak hatott; a  tűzről pattant osztrák menyecske a gyárat bemutató tabló előterében csábos mosollyal tartotta kezében a még csábosabb kancsókat. És éppen ezekkel a kancsókkal — és kacsókkal — lett a baj.

Jó szemű gyűjtők már akkor kiderítették, hogy az ifjú hölgy pontosan tíz Masst, vagyis literes söröskancsót szorongat gyenge kacsóiban. Márpedig nincs a világon olyan pincérlány, aki egyszerre ennyivel el tudna bánni; tíz ekkora söröskancsót egyszerűen fizikai képtelenség szabad kézzel megragadni és együtt tartani. Ilyen kunst-stück legfeljebb Toldinak sikerülhetett volna.

Josef Eberle bécsi „Nyomdai Műintézete" elhárította magától a felelősséget: ők csupán a megrendelő által elfogadott tervet valósították meg. Arról persze bölcsen hallgattak, hogy a rajzolót ők adták... A fantáziadús, de a serivás és kiszolgálás terén nyilvánvalóan gyakorlatlan művész neve egyébként mindmáig ismeretlen és sajnos modellé is az maradt.Twitter megosztás Google+ megosztás