Litoměřice sörfőzdéi

2018. november 13. kedd
A Prágától Északra fekvő, huszonötezer lakosú Litoměřice a 21. század elején hosszú évekig nem rendelkezett sörfőzdével.

A  „Kalich” márkájáról híres litomericei sörfőzde 1720-ig vezette vissza történetét. Mint minden sörfőzdét, így ezt is államosították 1948-ban. A bársonyos forradalmat követő privatizáció során a „Korunní pivovar Litoměřice”-t 1995-ben a „Měšťanský pivovar Kalich” társaság vásárolta meg, de ez hamarosan csődbe ment. 1996 májusától a Nemzeti Vagyonkezelő Alap lett a kizárólagos tulajdonosa. Mivel azonban a sörfőzde termelése rohamosan csökkent és 2001-ben már csak 30 ezer hektolitert főztek, a folyamatosan veszteséges sörgyárat ezért 2002-ben bezárták.

A város szégyenszemre sörfőzde nélkül maradt. Ám a 21. században rohamosan fejlődő kisüzemi sörfőzésnek köszönhetően Litoměřice 2010-től ismét sörfőző város lett. A „Labuť  Restaurační minipivovar”  ekkor kezdte meg sikeres működését a. Ez a kisüzemi sörfőzdei forma igen elterjedt Csehországban. A lényege az, hogy a nagyjából évi 1000 hektoliteres termelés főleg a saját sörözőkben kerül eladásra.

A Minipivovar Labuť kapacitásához képest elképesztő szortimentet mondhat magáénak. Természetesen a kínálatból nem hiányozhat a klasszikus cseh ászok sör, de bőséges a felsőerjesztésű sörök választéka is. Ilyen a Hefeweizen, a Vanilla Milk Stout, az American Pub Wheat Ale, India Coffee Robust Porter és Belgický speciál Labuť – hogy némi ízelítőt adjunk a kínálatból.

A Labout’ sikere arra ösztökélte néhány vállalkozót, hogy újabb kis söröző-sörfőzdéket nyissanak a városban. Litoměřický pivovárek Koliba 2011-ben, Biskupský pivovar U sv. Štěpána 2015-ben kezdte meg a sörfőzést és hasonlóan a „Hattyúhoz” nagyon szép és izgalmas sörválasztékkal kedveskedjen a városka sörszerető népének és is ellátogató sörturistáknak. Sőt, ha minden a tervek szerint alakul, akkor a „Měšťanský pivovar Kalich” is a város segítségével új gazdára talál és 2019-ben ismét megindul a sörfőzés a régi épületben.

#csehsör #cseh sör

 Twitter megosztás Google+ megosztás