Sör és lóverseny

2016. augusztus 15. hétfő
A pardubicei sörfőzés igazi fellendülés akkor kezdődött, amikor az ország leggazdagabb embere Vilém Pernštejn, a 15. század elején a városba tette át székhelyét. Neki köszönhetően 1531-től már a városi sörfőzde látta el a környék kocsmáit sörrel.

A második aranykor az 1870-es években jött el. Az új idők szava, a kereskedelem és az ipar fejlődése és a sörfőzés modernizációja egy új, immár részvénysörfőzde alapítását tette indokolttá. A ma is működő pardubicei sörgyár építését 1871 augusztusában kezdték meg és a következő év áprilisában már meg is kezdték a sör főzését.

A sörgyár nevét egy 1890-ben főzött barna sör tette Európa-szerte ismertté. A Pardubicky Porter 8 százalékos alkoholtartalmával hosszú évtizedekig a világ legerősebb sörének számított. Az I. világháború után tovább bővítették a sörgyárat, amely így az egyik legmodernebb és legnagyobb lett Csehszlovákiában. A termelés 1930-ban már meghaladta a százezer hektolitert. A második világháborút követően sörgyárat államosították, de ennek ellenére megőrizte jó hírnevét. A bársonyos forradalom után a sörfőzdét privatizálták és azóta ismét részvénytársaságként működik a sörivók teljes megelégedésére.

Van azonban a sörön kívül még valami, ami híressé teszi várost és ez a híres lóverseny, a Pardubicei Nagydíj. Az 1874-óta évente megrendezésre kerülő akadályverseny nehézségét jelzi, hogy számtalan lovas és ló vesztette itt el az életét. Napjainkban erre a – nemcsak Csehországban méltán híres – lóversenyre általában október második vasárnapján kerül sor. A pálya 6900 méter hosszú, amelyet 31 akadály nehezít. Az akadálypálya legismertebb és legnehezebb pontja a 1,5 m magas és 2 m széles sövény mögött rejtőző 5 m széles és 1,5 m mély árok, azaz a Nagy Taxis ugrató (egyszerűbben Taxis), amely eddig 27 ló életét követelte, s amelyet Egon Thun-Taxis (1832–1892) herceg alapján neveztek el. Ennél az akadálynál minimum 8 métert kell ugratniuk a lovasoknak, és a sövény miatt a ló nem láthatja a mögötte levő árkot. Erről a legismertebb pardubicei ugratóról nevezte el aztán az 1531. óta működő pardubicei sörgyár a 14°-os erősségű, 6% alkoholtartalmú, alsó erjesztésű, jellegzetesen telt ízű, komló illatú, szép sűrű habbal rendelkező termékét, a Pardubický Taxis sört.

A V4 Sörfesztiválon természetesen ott lesznek a Pernštejn sörgyár különlegességei. A már említett Porter és Taxis mellett több, csak ezen az eseményen kapható sörrel is megismerkedhetnek, akik szeptember első hétvégéjén kilátogatnak az Aréna Plazába, ahol a sörfesztivált rendezik. 

 Twitter megosztás Google+ megosztás