Luxuscikk lesz a sör?

2022. november 9. szerda
Könnyen lehet, hogy az eddig olcsó italnak számító sör, a globális felmelegedés miatt, hamarosan megfizethetetlen luxuscikké válhat.

Nem elég, hogy az infláció és az energia költségek növekedése miatt, lassan, de biztosan, emelkedik a sör ára, de az alapanyagok drágulása sokkal intenzívebb áremelkedést is hozhat magával. Legalábbis a Kaliforniai Egyetem és a Brit Közgazdaságtudományi Intézet tudósai szerint a sörgyártás költségei a globális felmelegedés következtében minden eddiginél nagobb mértékben fognak emelkedni.

A sörgyártás során a sörlevet folyamatosan vagy hűtik, vagy melegítik, így a termelés költségei ez által is rohamosan nőnek. Hosszútávon azonban sokkal aggasztóbb, hogy – az elemzés szerint – a hosszan tartó szárazság és a hőség hullámai miatt akár ötödével is csökkenhet az árpatermelés. Márpedig ez a visszaesés érzékenyen érintheti a sörgyártást, mely a világ árpatermelésének negyedét hasznosítja. Ugyanakkor – részben az idei gyenge árpatermés miatt – a sör ára, ha lassan is, de már most emelkedik.

A sör nem tartozik a prioritást élvező élelmiszerek közé, így a mezőgazdasági alapanyagok felhasználásában előnyt élveznek azok a termékek, melyek az alapvető élelmiszerek előállításához, illetve a állattartás fenntartásához szükségesek. Arról természetesen megoszlanak a vélemények, hogy a globális felmelegedés folyamata megállíható-e. Mindenesetre, ha az emberiség nem kezd takarékosabban bánni a lehetőségeivel, akkor az visszaüthet és mindenki megismerheti annak negatív hatását az emberiség életminőségére.

A sörhiány vagy a nagyon megdráguló sör réme még legfeljebb csak fenyeget bennünket, de ha nem vesszük komolyan a figyelmeztető jeleket, a sör rövid időn belül a többség számára megfizethetetlen luxuscikké válhat!Twitter megosztás Google+ megosztás