Mack és az orosz halászok

2017. szeptember 4. hétfő
Mint a képen is látható a világhírű előadónak, Neil Youngnak is ízlik a norvég Mack sör, mely a világ legészakibb sörgyárában készül. A minőséggel nem is lenne baj, na de az árak...

A világ legészakibb sörgyára a norvég Mack, mely 250 mérföldre északra fekszik a sarkkörtől. Az üzem a világ egyik legzordabb éghajlata alatt működik, nyersanyagait több ezer kilométerről szállítja, és olyan ország piacára termel, melynek a kormánya erősen igyekszik visszaszorítani az alkoholfogyasztást. Azaz piszkosul megadóztatja a szeszes italokat.

Ezekre a legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy eszményi üzleti körülmények lennének. A Ludwig Mack által százhuszonöt éve alapított tromsøi Mack Øl-nek azonban sikerült dacolnia a könyörtelen adószedőkkel és a barátságosnak egyáltalán nem nevezhető időjárási viszonyokkal. Nyolc százalékot birtokol egy olyan ország sörpiacán, ahol a felnőtt lakosság egyik kedvenc időtöltése a vedelés.

A világ jelenleg legészakabbra fekvő üzemében többféle sör is készül, köztük a pilseni stílusú Arctic brew-t és a Haakon styles. A Mack gyártja a mindenütt kapható, Lettøl nevű világos sört is, ennek az alkoholtartalma nem haladja meg a 2.5%-ot, ezért még Norvégia szigorú alkoholreklámozási szabályozása szerint is népszerűsíthető. Mindenesetre, mivel Norvégia nemcsak Svédországgal és Finnországgal határos, hanem Oroszországgal is, az olcsó és gyakran illegális sör elég könnyen vásárolható és csempészhető. Ahogy erre fele mondják: „Az orosz halászok gyakran több alkoholt adnak itt el, mint halat.”

 Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=bRfiwIhG4gU

Twitter megosztás Google+ megosztás