Magyar sördalok

Címkék: zene, kocsmadal, sördal
2018. július 5. csütörtök
Összeszedtünk néhány remek magyar kocsmanótát, pontosabban olyan dalokat, melyek az alkoholfogyasztásról szólnak, vagy legalábbis inspirálják azt.

Rögtön az elején meglepetéssel indítunk, hiszen a többségben levő rockos változatok közül a magyar mulatós műfajt megelőző, hetvenes évekbeli Aradszky László slágerrel kezdünk, mely egyaránt biztat sör és fogyasztásra. „Sört kérek én, nagy kedvem van inni, jól esik és egy korsóval még meg sem árt” – csábít sörfogyasztásra, de szigorúan szem előtt tartja a mértékletességet. Hasonlóan barátságos képet fest a kocsmai vidámságról Szörényi Szabolcs, aki első, Kocsmazenék című, önálló albumát szánta a témának, olyan örökzöldekkel, mint a Kocsma az egész világ, vagy a közismert Lökd ide a sört. Ennek népszerűségét jelzi, hogy később a Zorall és a Sing-Sing is feldolgozta. Ez utóbbi együttes már a kemény rock vonalát képviseli, ahol nem cicóznak, ha piálásról van szó, ezt igazolja Halál a májra című közkedvelt számuk, mely a pocsolyarészegség szinonimájaként az „állítsuk falhoz az agysejteket” vitte a köztudatba, de említhetnénk a „Tisztán szeretem a bort, a sört pedig piszkosul” dalszövegüket is.

Szintén nem tréfál Ganxta Zolee és a Kartel száma, mely a Másnap címet viseli – „Alkohol, ó alkohol/Mindenem a tiéd hát tudod te jól/ Alkohol, ó alkohol/ Egy nap menny és másnap a pokol” éneklik. Nincs kétségünk: tapasztalatból tudják! Akárcsak az Ossian zenészei. A „Sörivó vagyok” című számuk, mely akár a sörivók himnusza is lehetne, mottója: sörivó vagyok, igyon vizet más! Ugyancsak híres a Beatrice Nyolc óra munka című száma, de Feróék sördala is hibátlan. A „savanyú sörtől keserű a szám” mellett a „Teli korsó sűrűn emelgetve/Jó hatással van a bicepszre” is fontos darabja a kocsmai folklórnak.

A jég dupla whiskyvel már a komolyabb italok világába visz el és költőisége is vitathatatlan, bár kétségtelen a piás nóták közül a legnagyobb sikert a Magna Cum Laude Pálinka szerelmem című nótája érte el:  a zenekar nevére pálinkát kereszteltek és ezek között található a szerző kedvence is, amiből ízibe tölt is magának és egy sörrel is lekíséri, mert ennyi szövegelés után porzik már a veséje. Egészségükre!

 

A vastagra szedett szövegre kattintva meghallgathatjátok az ominózus számot!

Fotó: Eric NopanenTwitter megosztás Google+ megosztás