Malátás macaron és sör

2020. november 28. szombat
A maláta – mint azt mindannyian tudjuk – a sör legfontosabb alapanyaga, de akár csemege is lehet, amit nem csak rágcsálni jó.

A malátázás folyamata elvileg nagyon egyszerű. A friss és egészséges gabonaszemeket beáztatják, majd hatalmas, magas páratartalmú, meleg helyiségben szétterítik, csíráztatják. A csírázás folyamata néhány nap alatt végbemegy, ezalatt a gabonaszemekben levő enzimek a feltárják a keményítőt.

A malátázott gabonaszemeket eddig főképpen sörfőzéshez – olykor whisky lepárláshoz – használták. Most hála a Praliné Paradicsom bloggerének Ötvös Zsuzsinak egy újabb területtel ismerkedhettem meg, ahol egy kitűnő desszert is maláta felhasználásával készül. A dupla malátás macaronokhoz a finomra őrölt, sötétebb – ún. csokis – malátát használta a cukrász.

A macaron malátával ízesített kérge malátával infuzionált Maldon sós tejcsokoládé-ganache-sal lett töltve. A határozott malátás karaktert gyönyörűen hozza egyensúlyba az alig édes töltelék. Isteni finom, talán pont azért, mert úgy ad édes ízélményt, hogy közben ez nem visz el valamiféle negédességbe.

Kerítettem sört is hozzá – mindképp egy barnára gondoltam –, így esett a választásom a MONYO Black Mamba nevű cream stoutjára. Ebben a sörban van erő, krémesség, de sajnos a desszert mellett kiderül, hogy hiányzik az a testesség, mely igazán passzolna a macaron jól eltalált ízharmóniájához.

 

Fotó: Haulitus AnikóTwitter megosztás Google+ megosztás