I.M. Marián Labuda

2018. január 10. szerda
Egy sörivóval kevesebb nyúl a hetedik lépcsőn tárolt sör után, de Marián Labuda örökre beírta magát a sörivók emlékezetébe. Nyugodjék békében!

Ha legutóbb a Gyöngéd barbárok különlegességeként azt említettük, hogy a filmet, nem Menzel rendezte, akkor Az én kis falum érdekessége, hogy a Jiří Menzel rendezte film hangulata olyan, mintha Hrabal írta volna. A forgatókönyv írója azonban nem ő, hanem Zdeněk Svěrák író, dramaturg, dalszövegíró, énekes, színész. Azaz olyan film, melyet a Szeszélyes nyárhoz hasonlóan, Menzel nem Hrabal írás alapján forgatott. 

Ami azonban a sörivók számára talán a legemlékezetesebbé tette a filmet az Pávelnek teherautó-sofőrnek a hosszú évek tapasztalatával megszerzett tudása, miszerint a sör a pincelejáróban, a hetedik lépcsőn tárolva éri el a legkiválóbb fogyasztási hőmérsékletét. Gondolhatnánk, ez pincénként változó számú grádicsot jelent – de Pável úr hétlépcsős megfigyelését soha nem cáfolták. Legalábbis ilyen tudományos megfigyelésről e filmen kívül, egyetlen média sem számolt be, pedig a megállapítás már-már szlogenné lett, mind a magyar, mind a cseh sörivók körében.Twitter megosztás Google+ megosztás