Marx, a duhaj filozófus

2020. május 19. kedd
Karl Marx és Friedrich Engels általában rendszeresen berúgtak, amikor a tökéletes szocialista társadalom vízióján vitatkoztak.

Marx már a bonni egyetem hallgatójaként kétes hírnévre tett szert. A hallgatók sörivó társaságának alelnökeként elöljárt a különféle virtusivásokban. Egy alkalommal még börtönbe is került, mert a rendőri jelentés szerint „részeg zajjal zavarta a békét”. A „vad tombolás” periódusa, ahogyan apja Heinrich Marx nevezte a bonni időszakot, csak egy évig tartott. Marx ezután a Berlinben filozófiát tanult. de a duhaj életmódról és a nagy mennyiségű sörivásról itt sem szokott le.

Marx Londonban sem hagyott fel a mértéktelen ivással. Egy alkalommal Engels egy láda borral lepte meg Marxot, aki megköszönve az ajándékot ezt írta: „A boron kívül naponta iszom a legerősebb londoni stout-ból is”. Engels – aki egyébként ugyancsak szívesen sörözött már reggel is – élete végén erélyesen kikelt azok ellen, akik a munkásosztályt – minthogy ebben látták felemelkedésének legfőbb akadályát – absztinenciára szerették volna kényszeríteni. Helyeselte a sörözői munkástalálkozókat, és nem ellenezte a fiatalok sörözését sem, de a pálinkaivást ő maga is ellenezte.

Marx a sör és a bor fogyasztásáról úgy nyilatkozott, hogy az ösztönző hatással van gondolataira és segíti az írásban is. Engels írta Marxnak a Tőke kéziratának nyomdába adása előtt, hogy „azon a napon irgalmatlanul leiszom magamat, és ha meglátogatsz, együtt is folytathatjuk”. És mi ad isten, így is történt. A Tőke megjelenését  Marx és Engels „tíz sörrel áztatott nappal” valóban vásott módon tette emlékezetessé.

Marx a Londoban élő németek kulcsfigurája volt. Egy alkalommal a társaság fogadásból végigitta az Oxford Street és a Hampstead Road közötti sörözőket. Ez nem kis teljesítmény volt, hiszen azon a környéken szinte minden házban volt kocsma.. A vége felé Marx részegen elkezdett gúnyolodni az angolokon, akik végül megelégelve a nagyhangú szeszkazánt, kidobták a németeket a bárból.

Persze a bosszú nem maradt el, és hazafelé tántorogva utcakövekkel dobálták meg a gázlámpákat, néhányat össze is törtek. Rövidesen rendőrök vették üldözőbe Marxot és bandáját, akiknek azonban végül sikerült egérutat nyerniük.Twitter megosztás Google+ megosztás