Még egy kört mindenkinek

Címkék: film, alkoholizmus, Dánia
2021. március 15. hétfő
Számtalan alkoholistát ismertem, egyik részük elismeri alkoholizmusát, míg a többség tagadja függőségét.

A „Még egy kört mindenkinek” című film főszereplői középiskolai tanárok, akik ez utóbbi csoportba tartoznak. Ahhoz már eléggé öregek, hogy kellőképpen fásultak és kiégettek legyenek. Ambícióik már nincsenek, életük csendes unalomban folydogál.

Persze isznak is, de csak a szolid, polgárilag még elfogadható keretek között, A tanár urak így, vagy úgy, leadják óráikat, de tanítás előtt és alatt nem alkoholizálnak. Mindaddig, amíg egyikük meg nem említi, hogy olvasta egy tanulmányban, hogy a kiégettség az életuntság annak köszönhető, hogy az emberek nem úgy születtek, hogy a vérükben megfelelő lenne az alkohol százalék.

 „A helyes alkohol százalékhoz a vér ötezrelék alkoholszint emelése szükséges” hangzik a szentencia. Ha ezt az ötezreléket folyamatosan fenntartják, akkor könnyebben veszik az akadályokat, szórakoztatóbbak lesznek óráik és alapvetően a kellemes részegség általában is javítja probléma megoldó képességeiket.

A film erről az emberkísérletről szól, amiben a kezdeti sikerek az alkoholszint további emeléséhez vezetnek, de itt már megjelennek az alkoholfogyasztás problémás következményei is. Vagyis a kísérlet kudarcot vall, mert nincs megállás. Vagy mégis?

Annak, aki szereti az ilyen piálós filmeket minden bizonnyal be fog jönni a „Még egy kört mindenkinek”, bár szerintem messze nem ez Thomas Winterberg legsikeresebb filmje. Szerencséjére azonban a tanárokat megszemélyesítő szereplői – főleg Mads Mikkelsen és Thomas Bo Larsen – elviszik a hátukon a filmet.

 

Egyszer már készítettünk leltárt a „részeges-filmekről” – ha érdekel a téma ITT elolvashatod melyik hat külföldi filmre esett a választás.

 Twitter megosztás Google+ megosztás