Mernek kicsik lenni

2022. március 13. vasárnap
A multik gyárbezárásainak új fejezetét nyitotta meg a Carlsberg, amikor kézműves sörfőzdét és új termékeket ígér az eddigi žateci sörgyár helyett.

A dán Carlsberg 2014-óta társtulajdonosa a žateci  sörgyárnak. Anno, amikor bevásárolták magukat a cégbe, minden nagyon szép és nagyon jó volt. Az, hogy egy mulinacionális sörgyártó lett a résztulajdonos mindenkit optimizmussal töltött el. 2015-ben a Sedmý schod – alias Hetedik lépcső – megjelenése tovább növelte a reményeket.

A külső szemlélő számára semmi sem utalt arra, hogy bajok lennének. Ezért sokunkat villámcsapásként ért, amikor néhány napja az alábbi szöveget tette közzé a gyár vezetése:

„Az elmúlt néhány év nagyon megterhelő volt a žateci sörgyár számára, tekintettel az erős versenykörnyezetre és a hagyományos sörfőzés technológiánkra Ezért úgy döntöttünk, hogy csökkentjük és korszerűsítjük a meglévő működést, beleértve a választék megváltoztatását is, hogy megfeleljenek a jelenlegi piac jelenlegi követelményeinek. Ez sajnos azt jelenti, hogy a jövőben lényegesen kevesebb emberre lesz szükség az új üzemben.”

Szeretném hinni, hogy ez egy áprilisi tréfa, de hát ugye még csak március van. Szóval a bejelentés nem vicc, valóban leszerelik az üzemet, hogy a régi berendezések helyén egy új kézműves sörfőzdét hozzanak létre. Megjegyzem, hogy ilyen kis sörfőzdéből már kettő is van az húszezer lakosú városban.

Természetesen tudjuk, hogy a Covid és a háború miatt igen nehéz a sörfőzők helyzete, de Žatec a cseh komlótermesztés egyik központja, és ennek köszönhetően a név akár a siker garanciája is lehetne. Azt gondolnánk, hogy Žatecben minden adott a sikerhez.

Vagyis értetlenül állunk a tény előtt, hogy egy olyan hatalmas cég, mint a Carlsberg nem lát fantáziát a sörgyár rehabilitációjában és bővítésében, hiszen a szűk esztendőknek előbb-utóbb vége lesz. Emellett a Carlsberg nem rendelkezik Csehországban sörfőzdével, csak a Budvar külföldi értékesítésében működik közre.

Amúgy a Žatecký Pivovar eddig is kis sörfődének számított az évi harmincezer hektoliteres termelésével. Amellett, hogy a Žatec név jól cseng a sörkedvelők fülében, a gyár a már említett Sedmý schod mellett olyan menő söröket is főzött, mint a gluténmentes Celia, a Xantho. vagy a Wooden Hand Cornish Steam Lager.

Ugyancsak felmerül a kérdés, hogy mi lesz az ingatlan további sorsa, hiszen az új főzde nemcsak kevesebb embert fog foglalkoztatni, de berendezései nem igénylik a sörgyár épülettegyüttesének csak kisebb részét. Szóval izgatottan várjuk 2022. októberét, amikor kérdéseinkre választ kapunk, hiszen a tervek szerint az új sörfőzde ekkor kezdi meg működését.

Érdekesség, hogy eközben tervezik, hogy az egykori  Dreher sörfőzdében is létrehoznak egy kis sörfőzdét, így lehet, hogy rövidesen egy negyedik sörfőzde is lesz Žatec-ben a megújuló  sörgyár, a Komlóintézet kísérleti sörfőzdéje és a város kisüzeme a Komló és Sör Temploma mellett.

 Twitter megosztás Google+ megosztás