Mi lesz veled „Z” betű?

2022. április 25. hétfő
Oroszországban a „Z” háborúpárti szimbolummá vált, Csehországban viszont a gyűlöletjelképpé nyilvánították a jobb sorsra érdemes betűt.

Az Azonnali tudósított arról, hogy Bronislav Kalvoda a szélsőjobboldali de egyben oroszbarát Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű párt jilemnice helyi képviselője.Z-alakban rendezte el a húsvéti szendvicsein a paprikákat Csehországban és nem sokkal azután, hogy a fotókat megosztotta a közösségi oldalán, a rendőrség kopogtatott nála. Végül megúszta eljárás nélkül, arra hivatkozva, hogy csak a barátnőjét hívják Zuzanának.

Emiatt a mássalhangzó miatt került kényelmetlen helyzetbe a znojmoi sörfőzde is, aminek logója – természetesen a város kezdőbetűjére utalva – egy koronás „Z”, alatta a Znojemské pivo felirattal. Ez a „Z” szerepel a sörösüvegek címkéin és a sörgyár összes ajándéktárgyán, de a hirdetéseken és a sörözők utcai megállítótábláin is.

A sörfőzde Facebook oldalán már többen jelezték, hogy nem tetszik nekik, hogy a dolgozók overallján ott a zé, és elvárják, hogy a sörfőzde tegyen valamit a logójában használt zé ellen is. A magunk részéről elítéljük az orosz agressziót, de nem gondoljuk, hogy egy betűnek hasonló megítélés alá kellene esnie, mint a vörös csillagnak, vagy a horogkeresztnek. A „Z” betű nekünk egyébként is Zorrót jelenti!

 

Znojmo városi sörfőzdéjét a kilencvenes években a Heineken vásárolta meg és azzal a lendülettel be is zárta. A znojmói vár történelmi területén található sörfőzdében 2015-ben támasztották fel a znojmói sörfőzés évszázados hagyományát, amikor elindították a sörgyártást. A kis kézműves sörfőzde kínálatában a hagyományos lágerek mellett , felsőerjesztésű sörök és igazi erős sörkülönlegességek is megtalálhatók. Nekünk különösen kedves település, mert az Ausztria felől érkező sörturisták első megállóhelye a kisváros.Twitter megosztás Google+ megosztás