Mindent bele!

2022. november 17. csütörtök
Egykor a legolcsóbb főzőkolbász gúnyneve azért Fradi-kolbász volt, mert a szurkolók biztatása, hogy mindent bele igaz volt erre a húsipari termékre is.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy huszadik század, amikor a sör szigorúan malátából, vízből, komlóból álló, élesztővel erjesztett szénsavas ital volt. Szkeptikusok persze mondhatják, hogy kihagytam a különféle pótanyagokat, de ezek nem voltak nélkülözhetetlen részei a sörnek és nem is élt velük minden sörgyár.

Aztán elérkezett a huszonegyedik század, amikor a sörpiacot teljesen átalkították a kézműves sörfőzők, akik újragondolták a sör fogalmát és elsőszeretettel kísérleteztek mindenféle adalékanyagokkal is.

Vagyis adott a négy alapanyag és ehhez teszik hozzá a mindazt, ami ép ésszel – sőt időnként abnormálisan – elképzelhető. Így például a sörfőzők gyakran használnak malátázatlan árpát, kukoricát, rizst, rozst és búzát, de akár kerülhet a sörbe köles, manióka, zabpehely, vagy cirok is.

Sokkal fontosabb adalék anyagnak számítanak a cukrok, amik nem csak édes ízt adnak, de növelik a sör alkoholtartalmát is. A legrégebbi ilyen adalék a méz volt, de manapság már nem söridegen a karamell, a juharszirup vagy a melasz sem. Gyakran kerülnek a sörbe erjeszthetetlen cukrok is, mint például a laktóz.

A porterekben a stoutokban népszerű adalék a kávé, a csokoládé és a vanília, melyek szép harmóniában vannak a sötét sörök ízével. Ugyancsak érdekes ízkombinációkat eredményez a kakaóbabbal felturbózott sör, de nagyon jók tudnak lenni a kávéval zamatosított vaskos porterek is.

Régóta használatos alapnanyagnak számítanak a gyümölcsök, amik ízt, aromát, színt és további cukrot adnak a sörléhez. A legnépszerűbb meggy mellett a grépfút, a málna, a barack, a maracuja és a dinnye, szóval minden gyümölcs, még a sütőtök is megtalálta az utat a sörfőzőedénybe. Akárcsak a különféle zöldségek, mint a csilipaprika.

Mielőtt a komló lett a sör kizárólagos fűszere különféle gyógynövényekkel ízesítették a sört. Így mirtuszt, cickafarkot, vadrozmaringot, hínárt, algát. De természetesen ezek és különféle más fűszerek is kerülnek a modern sörökbe, melyek közül a legelterjedtebb a gyömbér.

A fenti – természetesen nem teljes – felsorolás reméljük mindenkinek kedvet csinált, ha nem is valami extrém sör főzéséhez, de a kóstoláshoz feltétlen!   

 

 

 

A milk stoutról: https://drinkunion.hu/cikk/a_sor_tiltott_neve

 

.Twitter megosztás Google+ megosztás