Mit ivott Robin Hood?

Címkék: legenda, történelem
2021. április 22. csütörtök
Robin Hoodot több személyből „gyúrhatták össze”, nem ő az egyetlen jó haramia, aki csak a gazdagokat fosztogatja és a zsákmányból juttat a szegényeknek is.

Ha élt is volna, sem gondolhatta, hogy a Stella Artois marketingesei évszázadokkal később, majd benne látják azt a népi hőst, aki megfelelő arca lesz egy reklámkampánynak és jellegzetes zőld íjász jellmezében egy a söralátétről köszönt ránk. Ez persze nem az a sörkeksz, amelynek másik oldalán bevallhatjuk jövedelmünket. Igaz, az alátét üzenete éppoly illúzió, mint az egyszerűen, egy sördekli hátoldalán elkészíthető adóbevallás.

robin-stella.jpg

Mert az alátét állítása ellenére biztosan állíthatjuk, hogy nem Robin Hood nem Stella Artois-t ivott. Marketingnek jó választás a romantikus balladákban életre kelt Robin, a szegényeket gyámolító, a gazdagok móresre tanító népi hős. Mégis mintha egy kitalált középkorról szólna mindez...

Ha ugyanis hihetünk a legendának, Robin Hood, egy normann nemesember volt, aki miután kiforgattak javaiból, törvényen kívülivé és a trónbitorló János király ellenségévé vált. Reménye Oroszlánszívű Richárd visszatérése volt, aki a történet idején éppen a keresztes hadjáratból volt hazatérőben, hogy álnok öccsétől visszaszerezze a trónt.

Richárd számításába azonban hiba csúszott: Ausztria hercege VI. Lipót azonban elfogatta és a Duna felett magasodó dürnsteini várba zárták, majd átadták a német császárnak. Itt egy évet töltött fogságban, ahonnét csak jelentős összegű váltságdíj fizetése után szabadult. Ez pedig az 1190-es évek története.

Ha Robin ekkoriban élt, már csak azért sem ihatott Stella Artois-t, mert a márka története a legnagyobb jóindulattal is csak 1537-ig vezethető vissza. Ekkor alapították ugyanis a Den Horen sörfőzdét, mely az 1700-as években került az Artois család birtokába. A Stella Artois név azonban csak 1926 óta létezik, ekkor keresztelték erre a névre a sörfőzde karácsonyi sörkülönlegességét.

Így hát Robin Hood, ha sört is ivott, legfeljebb egyszerű ale-t guríthatott le a torkán, de gyanítjuk, hogy gyakrabban került a poharába a gazdagok kifosztásából származó nemes bor.

(Az illusztrációnak használt sörösdobozt, úgy negyven éve, a Pittsburgh Brewing Company üzemében töltötték meg a Robinról elnevezett Cream Ale-lel. Szorgos kutatással sem sikerült olyan legendára bukkanunk, mely a „tolvajok fejedelmének” a sörhöz kapcsolódó különleges viszonyát igazolta volna.)Twitter megosztás Google+ megosztás