Mitől lesz jó egy sörfesztivál?

2021. június 17. csütörtök
2017-ben a Csehország nemcsak Prága blogon tanulságos írás jelent meg a Prachatice-i sörfesztiválról.

Ebben a szerző felvázolja, hogy szerinte mi kell egy sikeres cseh sörfesztiválhoz. Menjünk végig most a fontosnak ítélt szempontok alapján és nézzük meg, hogy vizsgázott a Budapesti Cseh Sörnapoknak nevezett cseh sörfesztivál a Westend tetőkertjén.

  1. Kell egy megfelelő időpont!  Ezzel semmi gond nem volt, hiszen a járvány után az emberek már szomjazták egy közös sörözésre, a régi cimborákkal találkozásra.
  2. Kell az elviselhető időjárás! Különösebb panasz erre sem lehetett, öt napból csak egyszer esett kiadósabban, a többi napokon nyári melegben sörözhettek a kilátogatók.
  3.  Kell egy alkalmas helyszín! A Westend tetőtere, ha megoldják a sörpadok árnyékolását megfelelő helyszín lehet. Jól megközelíthető, ami fontos szempont.
  4. Kell a megfelelő infrastruktúra! A tetőkert végében található WC gyakran bizonyult szűk keresztmetszetnek, de aki nem kívánt sorba állni, az használhatta az épületben, a kicsit távolabb levő WC-t is. Akik saját korsót vittek magukkal. egy helyen tudták csak azt elmosni. Kíváncsian várjuk, hogy jövőre, mivel betiltják az egyszer használatos poharak, hogy fogják a rendezők ezt megoldani.
  5. Legyen vonzó sörválaszték! A cseh sörnapok jól tükrözte a budapesti cseh sörválasztékot, amivel tulajdonképpen igazán vonzó volt így kétezer négyzetméteren összegyűjtve találkozni. Akit az extrémebb sörök érdeklik még az is felfedezhetett néhány cseh kézműves sört. Nagy hiányzó volt Szabó Dezső barátunk a füstös sörével és talán először hiányzott a választékból a Pardubicky Porter is. Igaz többek között volt helyette Brew Your Mind, vagy Pöhjala – szóval jó néhány nem cseh is. Szóval lehet nyavalyogni, de azért mindenki találhatott kedvére valót.
  6. Kell az áttekintő és a részletesebb információ is! Ez bizony a fesztivál gyenge pontja volt. Sem előzetes csaplista, sem a pavilonok elhelyezkedését mutató térkép nem készült.  
  7. Kell az étel! A tavalyihoz képest kevesebb street food sátor és pavilon volt, de azért ételhez jutni, ha a tetőkert kínálatban nem talált valaki fogára valót, az az épületben biztos jól tudott lakni.
  8. Legyen a sörfesztivál megfizethető! Kétségtelen, hogy a sörfesztiválon jellemzően magasabbak az árak, mint alkalmasint a városban, egy cseh sörözőben, de sajnos hozzá kell szoknunk, hogy a nem itthon gyártott, azaz nem licenc cseh sörökhöz 7-800 forint alatt már nehezen jutunk hozzá.
  9. Kellenek a kísérő programok! Több cseh sörfesztiválon lépett fel egy cseh fúvószenekar, de Katona Csaba sörivóversenyei is elmaradhatatlanok voltak. Most sem ez, sem az nem került a programba. Egyedül a Hrabal Asztaltársaság kihelyezett – sajnos zártkörű – kulturális rendezvényéről van tudomásunk. Pedig talán egy sörkostoló, egy szórakoztató sörös ismeretterjesztő belefért volna a programba.
  10. Szakértő csaposokat! Ez a Munkácsi Zsolt össze állításában ugyan nem szerepelt, de ezzel lesz kerek a történet. A legtöbb helyen a csaposok pontosan ismerték a választékot és bátran lehetett hagyatkozni ajánlásaikra. Szerencsére elfogytak a kontárok!  

 

Munkácsi Zsolt írása ITT olvasható el!

Fotó Munkácsi ZsoltTwitter megosztás Google+ megosztás