Moszkvai sörhelyzet

2022. augusztus 4. csütörtök
Egyelőre nem igazán látszik a moszkvai üzletek kínálatán, hogy valamennyi multinacionális bojkottálja az oroszországi licencet és az exportot is.

Nem sokkal az ukrajnai háború kitörése után a jól ismert európai sörmárkák úgy döntöttek, hogy bojkottálják Oroszországot. Ennek ellenére, a moszkvai üzletek polcai olyan sörökkel vannak tele, mint a Heineken, a Carlsberg, az Amstel vagy éppen a cseh Kozel. 

Az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete után Vlagyimir Putyin országát minden oldalról szankciókkal sújtották. A kereskedelmi szankciókhoz a legnagyobb sörgyártók is csatlakoztak. A Carlsberg és a Heineken márkák már március 9-én bejelentették, hogy leállítják az oroszországi gyártást és exportot. Ennek ellenére Moszkvában több hónap elteltével is elérhetőek a Carlsberg és a Heineken sörei.

 A Reuters július 20-án fotókat készített a moszkvai üzletekben, ahol a polcok tele vannak a nagy sörmárkákkal. A világ sörgyárai tehát elzárták a csapokat, de a kiskereskedők láthatóan nagy raktárkészlettel rendelkeztek. Ráadásul a Reuters újságírói azt találták, hogy egyes sörök gyártása az embargó nyilvános bejelentése után is folytatódott. A Heineken Szentpéterváron, a Carlsberg Tulában folytatta a dobozok töltését.

Carlsberg erre reflektáva kijelentette, hogy a palackozás március 9-e után még néhány hétig folytatódott, már raktáron lévő alapanyagok felhasználásával. Miután ezek elfogytak, Oroszországban nem gyártottak több ilyen márkájú sört. A dániai székhelyű sörgyártó óriáscég bejelentette, hogy termékei hamarosan eltűnnek a polcokról, mivel a készletek rövidesen kifogynak.

Az AB InBev, amely oroszországi tevékenységét a török ​​Anadolu Efes sörgyártóval közösen, egy vegyesvállalatban működteti, közölte, hogy március 11-én kérte a Bud oroszországi gyártására és értékesítésére vonatkozó engedély felfüggesztését. Ennek ellenére még mindig kapható a moszkvai üzletekben és néhány dobozon a feltüntetett szavatossági idő bizonyította, hogy a Bud gyártása még június végén is folyt Uljanovszkban.

A körülbelül fél tucat moszkvai szupermarketben végzett próbavásárlások alkalmából beszerzett dobozok és a palackok címkéjére nyomtatott dátumok – köztük az ország legnagyobb élelmiszer-kiskereskedőjének, az X5-nek és a Krasnoe & beloe (K&B) kiskereskedelmi láncnak a tulajdonában lévők – azt mutatják, hogy mindhárom sör gyártása folytatódott a meghirdetett bojkott ellenére.

Persze Moszva nem Oroszország, a főváros ellátása mindig sokkal jobb volt, mint a többi orosz településé. Az azonban egyértelműnek látszik, hogy az oroszországi sörkedvelők rövidesen kizárólag hazai márkákra tudnak majd támaszkodni és idővel komoly problémákkal kell majd szembenézniük az alapanyaghiány, elsősorban a szinte kizárólag importból beszerzett komló miatt.

 

Forrás: ReutersTwitter megosztás Google+ megosztás