Műanyagpohár vagy üvegkorsó?

2018. június 25. hétfő
Nagyjából tíz éve rendszeresek a sörfesztiválok Budapesten és egyre több vidéki város is megrendezi a magáét.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sör divatba jött, ebben pedig nagy szerepe van a sörfesztiváloknak, hiszen ezeken a sörünnepeken mindig felbukkannak újdonságok, érdekességek. Olyan sörök, amikkel nem találkozik az ember a mindennapokban. És véleményünk szerint ez adja a sörfesztivál bukéját, érdekességét.

Hosszú ideje vagyunk látogatói a hazai sörfesztiváloknak és követjük figyelemmel, nem csak a kínálatot, hanem mindent, ami egy sörfesztivál minőségét adja. Tíz év tapasztalata mondatja velünk, hogy leginkább két dolog borzolja a sörfesztivál látogatok idegét. Az egyik a toalett kérdés – azon belül is elsősorban az, hogy kell-e fizetni a WC-használatért.

A másik örök kérdés, hogy milyen pohárban kapjuk a sört. Eleinte magától értetődő volt a műanyagpohár használata. Egyrészt egyszerű és egyszer használatos, vagyis higiénikus. És van még egy kevésbé hangoztatott ok: nem lehet vele verekedni. Mégis az ínyencek nyomására megjelentek a fesztiválokon az üvegpoharak.

Ezeket viszont kötelezően meg kellett vásárolni és a pavilonoknál, csak és kizárólag ebbe csapoltak sört. Lett is ebből ribillió, hiszen a poharat – túlnyomó többségében – nem lehetett visszaváltani és mivel meglehetősen túl lettek árazva, joggal merült fel a kérdés, hogy a pohár tulajdonképpen a belépőjegyet helyettesíti.

Aztán jöttek a hibrid megoldások. Maradt a műanyagpohár, de ha vitt magával az ember saját poharat, abba is készségesen csapoltak sört. Így aztán a „kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt”. Az idei Budapesti Cseh Sörfesztiválon, ahol műanyagpohárba csapolták a sört, azonban fordult a kocka, és a fesztiválra igyekvők hiába szerették volna saját korsójukba kérni a sört.

A bejáratnál tartott ellenőrzéskor nem engedték be a korsókat a fesztivál elzárt területére, ahova egyébként sokan a hatalmas kivetítőn látható focimeccsek miatt látogattak el. A bejáratnál biztonsági okokra – az üveg törékeny, a szilánkok veszélyesek és a korsóval akár verekedni is lehet – hivatkoztak. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy akkor néhány a pavilonnál miért árulnak söröskorsókat. Mindenesetre köszönjük azoknak, akik gondoltak ránk és megteremtették annak a lehetőségét, hogy üvegpohárból ihassuk a sört és külön köszönet azért, hogy egyik napról a másikra még meg is őrizték  megvásárolt korsóinkat!

 Twitter megosztás Google+ megosztás