Müncheni sörkertek

2022. szeptember 15. csütörtök
A müncheni sörkertek története a 19. századig nyúlik vissza, amikor I. Ludwig bajor király uralkodása idején ezek népszerű találkozóhelyek voltak.

A király parancsára csak a téli hónapokban lehetett sört főzni, mivel ennek a sörnek az erjedése négy és nyolc Celsius-fok között zajlott. Ahhoz azonban, hogy nyáron a nagy müncheni sörfőzdék is árulhassák sörüket, az Isar partján hatalmas pincék épültek a sör tárolására.

A pincehőmérséklet minél nagyobb mértékű csökkentése érdekében a pincék feletti talajt kaviccsal borították be, és gyorsan nővő gesztenyefákat ültettek, amelyek kellő árnyékot adtak a forró nyári hónapokban. Nem sokkal később a sörpincékben nem csak sört tároltak, hanem élelmiszert.

A hangulatos réteken és a terebélyesedő fák alatt egyszerű sörpadokat állítottak fel és ezekben a nagy sörkertekben megkezdődött a sör kimérése is. A sörkertek ellen a hagyományos sörfőzdék és éttermek petícióval fordultak Ludwig királyhoz, és kérték a lakossági sör- és ételfelszolgálás betiltását. Ekkor királyi rendeletet adtak ki amely megtiltotta az ételek felszolgálását minden müncheni és környékbeli sörkertben. Viszont engedélyezték, hogy aki sört fogyaszt, vihessen magával a sörkertbe élelmiszert. Annak ellenére ma már minden sörkertben sört és ételt is felszolgálnak, a bajor sörkert rendelet kimondja, hogy az „igazi” sörkerteknek továbbra is lehetővé kell tenniük vendégeik számára, hogy magukkal vitt ételt elfogyasszák.

Napjainkban az általános felfogás szerint a vendégek saját ételeiket is elfogyaszthatják, de az italokat a sörkertben kell megvásárolni. Csak azok a sörkertek tekinthetők hagyományos müncheni sörkerteknek, amelyek ehhez a bajor hagyományhoz ragaszkodnak.

Azokon a területeken, ahol saját ételt szolgálnak fel, nincs ilyen szolgáltatás. Helyett van egy étkezde, ahol hideg és meleg ételeket kínálnak, valamint egy italbár, ahol a sör gyakran fahordókból folyik a söröskorsóba . A legtöbb sörkert mára két részből áll, egy kiszolgált terület normál asztalokkal és székekkel, valamint egy önkiszolgáló rész fapadokkal és hosszú faasztalokkal. Az egyetlen szabály, amit a vendégeknek tiszteletben kell tartaniuk, hogy ne hozzanak sört vagy egyéb italokat.

Az alábbi müncheni kertek idén még kinyitottak és ha most indulunk nyitva is találjuk őket, de a jövő évi nyitás egyáltalán nem biztos, hiszen jelentős árdrágulás várható. Ma még hat Euroért is kaphatunk olykor egy Maß sört, de a jellemző ár már hét Euro felett van. Jövőre sajnos ez az ár tovább fog emelkedni és sajnos a sörfogyasztás további csökkenését és évszázados tradíciójú sörkertek bezárását is eredményezheti. 

Alább a müncheni  és környéki sörkertek linkjei:Twitter megosztás Google+ megosztás