Sörök az Elba mellől

Címkék: csehsör
2016. május 22. vasárnap
Usti nad Labem közvetlen közelében nem olyan régen még két sörgyár is működött. Az egyik a az 1753-ban alapított, Ústecke pivovar Velké Březno, a másik az 1867-ben alapított Ústecke pivovar Krasné Březno.

A Velké Březno-i sörfőzde leghíresebb söre a Zippich vasúti főtisztviselő képmásával híressé vált Březňák sör. A Krásné Březno-i sörfőzde legismertebb márkája a Zlatopramen, de főzték még a „Pivrnec úr" sörét is, és a több mint egy évtizede bezárt Uherské Hradisté-i Jarošov sörfőzde „emléksörét is. A két Ústí nad Labem-i sörgyár közül ez volt a nagyobb 300 ezer hektoliteres évi termeléssel, míg a Velké Březno-i „csak” 250 ezer hektoliter mondhatott magáénak.

A három említett sörfőzde Velké Březno, Krasné Březno és Uherské Hradisté a század első évtizedében a Heineken tulajdonába került. A multicég előbb Uherské Hradisté-i, majd öt éve az Krasné Březno-i bezárásáról döntött. A termelést a Velké Březno-i sörgyárba helyezték át. A Jarošov sörgyár egy cseh vállalkozó személyében új tulajdonosra lelt 2013-ban és a tervek szerint idén ősszel újraindítják a sörfőzést.

A Krásné Březno-it nemrég kínálta fel a Heineken eladásra 20 millió koronáért. Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy nem újítják fel a sörgyárat, hanem köszönhetően a terület kiváló közlekedésének,üzleti és közigazgatási központot létesül majd itt, de ennek ellenére néhányat megtartanak és felújítanak és felújítanak a régi sörgyári épületek közül is.

 Twitter megosztás Google+ megosztás