A Nagy Szlalom

2018. január 12. péntek
Több sörgyár is akad, mely kapcsolatba hozható Hraballal, mi ezek közül hármat emelünk ki.

Az egyik a polnai gyár, ez jelenleg éppen nem üzemel. Itt töltötte a gyerekkora legelejét. Azt tudni kell, hogy nevelőapja volt, akit egyébként Bohumil Hrabal nagyon szeretett és tisztelt, és aki a nevére vette. Frantisek Hrabalnak hívták, és ő volt a polnai sörgyár gazdasági igazgatója, majd később átkerült a nymburki sörgyárba, itt lett vezető, egészen az 1948-as államosításig. Hrabal gyerekkori élményei ezekről a helyszínekről származnak, a nymburki gyárban játszódik a Sörgyári Capriccio című könyv.

A harmadik sörgyár, amely összefüggésbe hozható Hrabal nevével, az a dalešicei, itt forgatták a Sörgyári Capriccióból készült filmet. A gyárat 1977-ben bezárták, a Menzel-film 1982-ben forgott. Egyébként új tulajdonosok 1999-ben ismét elindították a gyárat, ma is működik, remek kisüzemi sörök készülnek ott. Mint fogyasztó, Hrabal amúgy nem nagyon válogatott. Azt itta, amit az adott kocsmában mértek, de hát a cseh sörökkel nem lehet mellényúlni.

Ide vonatkozik egy történet. Amikor a Gát utcában lakott, Libeň-ben – a Gyöngéd barbárok című könyvében erről ír is – Vladimir Boudníkkal együtt jártak sörözni, és innen származik a „nagy szlalom” kifejezés, merthogy arrafelé van legalább húsz hely, ahol rendszeresen megfordultak. Kancsókkal hordták haza a söröket, amiket aztán gondosan vödörbe öntöttek, mert akkor lassabban melegszik, és éjszakai vitáik során ebből meregettek ki maguknak poharanként.

A szlalom legszebb leírását Hagymásy András Prágai sörkalauzában olvashatjuk. Ebből idézzük az alábbi sorokat:

„A hrabali Nagy Szlalom – habár még mindig komoly felkészültséget és odafigyelést feltételez – ma már korántsem az az embert próbáló feladat, mint 2-3 évtizeddel ezelőtt. Az író helyenként műveiben is keveri a nagy illetve kis szlalom elnevezést – ma már sajnos inkább az utóbbi a helyénvaló. Az eredeti szlalom kb. tizennyolc-húsz kaput érint, ebből ma már mindössze tucatnyi működik vendéglátóipari egységként, de ebben a tucatban is akad pizzeria, szálloda és sportbár – ezeket méltatlannak ítéltük még felkeresni is, nemhogy megemlékezésünkbe beemelni.” Twitter megosztás Google+ megosztás