Nemcsak sörsznoboknak való

2018. május 10. csütörtök
A legújabb magyar nyelvű sörkönyv Amerikából érkezett, méghozzá fénysebességgel, hiszen Ellen Goldstein könyve az óceán túlpartján is idén jelent meg.

A könyv eredeti címe „Stuff Every Beer Snob Should Know” – Minden amit egy sörsznobnak tudnia kell. Csak úgy látszik, hogy a magyar nyelvben a sznobnak negatív kicsengése van, ezért az igazi sörínyencek inkább a „beer geek" kifejezést használják önmagukra. Holott a „beer geek" jelentése sem túlságosan pozítiv, hiszen valamiféle szent örültet jelent, akinek a figyelme szinte kizárólag az érdeklődése tárgyára fókuszálódik.

A könyv fordítója Bart Dániel – Élesztőház, Hudi-hudi, Főzdefeszt és persze Folyékony kenyér – nyilván nem véletlenül választotta a „Sörivók zsebkönyve” tulajdonképpen semmitmondó címet. Beleolvasva a könyvbe is úgy érezzük, hogy egy igazi „sörkocka” nem sok újdonsággal találkozik lapjain. Viszont azért mindenképp meg kell dicsérnük a könyv kiadóját a Corvinát, hogy az elegáns „Sörkönyv" után egy ilyen kisalakú, olcsó könyvet is a piacra dobott.

Mostanában komoly mocorgás tapasztalható a sörfronton. Az egyre erősebb a főzők – kisüzemek, kraftosok, gerillafőzők – bőségesen ellátják a közönséget izgalmas és különleges sörökkel, de fogyasztói oldalon még igen sok a bizonytalanság. A kezdő, vagy már némi gyakorlatot szerzett sörivóknak, a reménybeli „sörkockáknak” pedig igazi kapaszkodó ez a kis könyvecske,144 oldalon mindenről szól, amit alapfokon érdemes tudni a sörről.

Hibája és egyben előnye is a kis kötetnek, hogy szinte mindenről szól, de természetesen a terjedelem nem ad lehetőséget arra, hogy egy-egy témát teljesen kivessézzen. Viszont a legfontosabb sörös kifejezések szinte mindegyikére van egy-két mondatos, célirányos válasz. A „Sörivók zsebkönyvét" tehát érdemes megvásárolni és sörözőbe menet zsebrevágni – nem sokkal nagyobb egy okostelefonnál – és sörözés alatt, vagy akárcsak az itallap tanulmányozása közben is belelapozni – biztos megkönnyíti a sörválasztást és segít a sörök egyre színesebb világában való eligazodásban.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás