Nem minden láger pilseni

2017. február 9. csütörtök
Könnyű a borászoknak – állítják a sörészek – hiszen a szőlő fajtája alapján könnyedén csoportosíthatók a borok. Ezzel szemben a sörök osztályozása sokkal bonyolultabb.

Látszólag a legegyszerűbb a szín szerinti csoportosítás lenne, de mégsem az, hiszen a sörök a világostól a feketéig a szivárvány majd minden színáben pompáznak! Ezenkívül besorolhatók a sörök a felhasznált maláta (árpa, búza, rozs) vagy éppenséggel a sör ereje azaz az alkoholtartalom szerint is.

A legelterjedtebb csoportosítás szerint azonban az erjedés alapján alakítanak ki három nagy csoportot. Eszerint megkülönböztetünk alsó-, felső- és a spontán erjedésű söröket. A többségükkel nincs is gond, de van egy rendszeresen elhangzó tévedés, hogy a pilseni és a láger kifejezés ugyanazt jelenti. Nos, nem – mert ugyan minden pilseni láger azaz alsóerjesztésű sör –, de nem minden láger pilseni, azaz magas keserűségértékű. Az alsóerjedésű avagy lágersörök közt a pilseni ugyanis csak egy a sok közül.

A lágerek közé ugyanis keserűségérték, alkoholtartalom és a testesség alapján rengeteg sörtípust besorolunk. Így van minimum négy főcsoport – a bécsi, a müncheni, a dortmundi és a pilseni – melyekből aztán további. elágazások vezetnek egy sörmátrix felé. Így például a bécsi családba tartozik az Oktoberfestbier, münchenibe a baksörök, a pilsenibe az erős világos sörök, mint a Carlsberg Elefántja. Mint látjuk valóban nem könnyű a sörészek helyzete, de szerencsére a fogyasztók többsége ezeknek az ismeretek hiányában is előbb-utóbb megtalálja kedvenc sörtípusát, amint ráérez az ízére.Twitter megosztás Google+ megosztás