Oliver Cromwell sörfőzdéje

2023. február 6. hétfő
A gazdaságának egyik titka a sörfőzdéje volt, mert sört főzni a középkorban is jól jövedelmező foglalatosságnak számított.

Oliver Cromwell szüleinek a híres egyetemi város, Cambridge közelében volt kisebb birtokuk. Mivel a birtok nagy része mocsaras, ingoványos területen feküdt, nem igazán volt alkalmas földművelésre. Ezért Cromwell édesapja sörfőzdét állított fel, s annak jövedelméből pótolta a család eltartásához és Olivér fia egyetemi tanulmányaihoz szükséges pénzt.

Oliver Cromwell azonban nem volt sokáig cambridge-i diák, előbb bátyja, majd édesapja halt meg hirtelen: a birtok gazda nélkül maradt, Olivernek abba kellett hagynia a tanulmányait, s haza kellett mennie gazdálkodnia.A birtok és a sörfőzde vezetése mellett egyre inkább bekapcsolódott a politikai életbe, gyakran szólalt fel a grófság nemesi gyűlésein. Hamarosan olyan tekintélyre tett szert, hogy 1628-ban őt választották meg a grófság parlamenti képviselőjének.

Ekkoriban már kitört az ellenségeskedés a király és a parlament között, de minthogy a parlament nem rendelkezett szervezett hadsereggel, nem került sor komolyabb fegyveres összecsapásra. Végül Cromwell javaslatára 1643-ban a parlament elfogadta egy új hadsereg – a vasbordájúak – felállításának tervét. Ehhez ő maga 500 fontot ajánlott fel. Minden bizonnyal az a sörfőzde igen jövedelmezően működött.Twitter megosztás Google+ megosztás