Poupě a sör tudósa

2018. július 12. csütörtök
Ma talán hihetetlennek hangzik, de kétszázhúsz éve a brünni városi sörfőzde üzemeltetését egy mai értelemben vett „tenderen” nyerte el František Ondřej Poupě.

Nem kevesebb, mint ezer arany kauciót kellett fizetnie a városnak, hogy felvirágoztathassa a brünni sörfőzést, mely az érkezése előtt nem a jó minőségű söréről volt nevezetes. Annyira nem, hogy a városban több sör fogyott a távolabbi sörfőzdék söreiből, mint a „hazaiból”. Poupě nem csak a sörfőzést lendítette fel a városban, de az egyetemes sörfőzés történetébe is beírta a nevét. Már a városba érkezése előtt négy évvel, 1794-ben Prágában megjelent könyve a sörfőzés alapjairól, amit aztán 1801-ben Olomucban cseh nyelven is kiadtak.

Hét évn keresztül vezette a város sörfőzdéjét. Ezalatt az idő alatt nemcsak a termelés nőtt közel a duplájára, évi harmincezer hektoliterre, de megalapította a világ első sörfőző iskoláját is. Ez azért volt nagy előrelépés a sörfőzés terén, mert addig a sörfőzők nem tették közkinccsé tapasztalataikat, sőt inkább titkolták egymás előtt azokat, aminek az eredményeképpen sok babonás hit nehezítette a munkájukat.

Poupě jelentős fizikai és kémiai ismeretekkel rendelkezett és bátran alkalmazta az új technikai vívmányokat is, mint például a sörfőzés fázisaiban a megfelelő hőmérséklet beállítását. A szigorúan betartott és betartatott szabályok eredményeképpen jelentősen stabilizálta a sör minőségét, ami működését megelőzően minden egyes tételnél más és más volt. Poupě az egész életét a sörgyártásnak szentelte és nem kevés szerepe van abban, hogy a cseh sörfőzés vezető szerepet szerzett Európában. Korán, ötvenkét éves korában, 1805. december elsején halt meg tüdőgyulladásban, de munkásságának eredményeit ma is élvezzük, amikor egy korsó jó cseh sört iszunk.Twitter megosztás Google+ megosztás