Primátor Medové

2018. november 30. péntek
Az utóbbi időben egyre inkább elterjedtek az ízesített sörök és nem kellett sokáig várni a mézes sörre sem.

A régebbi korokban a  mézlé erjedését régi sörrel indították meg és a középkorban Európa-szerte széles körben fogyasztottak mindenhol, ahol a méz hozzáférhető volt. A mézsör készítése végigkísérhető a középkor évszázadaiban, mint a sörfőzés egyik ága. Az emberiség jelentős részének egyik legrégibb alkoholos itala a mézsör.

A múlt század közepéig Németországban, különösen Szászországban és Poroszországban volt kedvelt, de szívesen itták a görögök, az ausztrálok, a Himalája pásztorai és a maja indiánok. A germánoknál az istenek itala volt. Plinius, római történetíró műveiben említi. Elkészítése könnyű volt. Az erdei mézet vízzel elkeverték és erjesztették.

Alkoholtartalma 3-17,5% között volt, attól függően, hogy a mézhez mennyi vizet adtak. Bizonyos érlelés után leszűrték, utána már fogyasztható volt. Eredetileg mindenki készíthetett annyit, amennyit akart, késbb császári és udvari monopólium lett, amelyet aztán komoly összeg ellenében kolostoroknak, városoknak bérbeadtak.

 A Primátor Medove vagyis a mézzel ízesített sör a tavalyi karácsonyi meglepetése volt a gyárnak. Természetesen nem klasszikus mézből erjesztett sörre kell gondolnunk, hanem egy könnyű lágerre, amit mézzel ízesítenek. De azért nem kell aggódnunk, bár karakterében megjelenik a mézes édesség, de a sör ízeit a cseh sörökre jellemző komlókeserűség dominálja. Különlegessége, hogy főzéséhez új nemesítésű cseh komlókat – Rubin, Harmony – is használnak a híres žateci mellett.

Alkoholtartalom: 5,5% Eredeti extrakt: 13°BTwitter megosztás Google+ megosztás