Régi receptek, modern sörök

Címkék: fűszer, történelem
2021. szeptember 29. szerda
A komló a középkor óta Európában a sör kizárólagos fűszere, előtte fűszerekkel és gyógynövényekkel ízesítették a sört.

A középkori orvosok gyakran gyógyító hatást is tulajdonítottak a fűszereknek és tulajdonságokat tulajdonítottak a fűszereknek – amelyek közül több is inkább hitbéli reményt nyújtott, mint igazi gyógyhatást.

Kevés fűszer úszta meg szárazon – többek között ánizs, babérlevél, boróka, kömény, kapor, koriander, is kerülhetett a sörbe, de nem maradhattak ki olyan ízesítők, sem, mint a csillagánizs, a szegfűbors, a gyömbér, a kardamom, a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió vagy a csillagánizs, és a különböző citrusfélék héja.

Manapság sok modern kézműves sörfőző ismét használja a sörfűszerként elfelejtett növényeket, de természetesen ma már nem azért, hogy elfedjék sörük savas, avas vagy gyógyszeres ​​mellékízeit, hanem, hogy izgalmas, új ízekkel lepjék meg fogyasztóikat.

Vita leginkább a fűszerek sörben való felhasználásának módjáról folyik, egyes sörfőzők szerint óvatosan kell a fűszerekkel bánni, és meg kell őrizni a sör klasszikus ízeit. Az igaz avantgárd sörfőzők azonban a legvadabb kombinációkat is szívesen kipróbálják.

Ez a megosztottság megvan a sörfogyasztók között is. A többség megmaradt a hagyományos sörök mellett, de a fiatalabb korosztály szívesen kóstolja meg a lehető legkülönböző söröket a savanyútól, a sóson át egészen a csilisig. És még csak az út elején járunk.Twitter megosztás Google+ megosztás