Sajtótájékoztató

2021. szeptember 6. hétfő
Tapasztalataim szerint egy sajtófogadás étel és ital kínálatának minősége fordítottan arányos a megosztani kívánt hír értékével.

A sör többnyire csak úgy nevezett mínuszos hírként kerül be a médiába. A „szaksajtón” kívül nem kelt a médiamunkásokban különösebben érdeklődést egy újabb sör megjelenése, egy doboztöltő gépsor átadása, vagy egy százhuszonharmadik sörfesztivál megrendezése.

Ezen a közönyön segít a sajtófogadás, melynek célja a sajtókapcsolatok elmélyítése, ezzel elősegítve a médiában való megjelenést. Lényege, hogy a hír bejelentése után az újságírókat mindenféle finomságokkal kényeztetik, hogy a legközelebbi meghívás reményében, hosszabban is írjon a témáról.

A sör tematikájú sajtófogadásokon ritka eset, hogy még a sajtótájékoztató befejezése előtt sörrel itassák a vendégeket. Annak ellenére, hogy a gondosan előkészített sajtóanyag feleslegessé teszi a jegyzetelést, belátható, hogy a korai italfogyasztás, elvonná a figyelmet a tájékoztatóról.

Egy alkalommal, ahol áthágták ezt az alapvetést, már a hír ismertetése közben felszolgálták a sört. Így esett meg velem az a szégyen, hogy a buzgó jegyzetelés közben, figyelmetlenül az egyik kolléga söréből húztam egy jókora kortyot.

Az erre adott heves reakció azonban engem is meglepett. Az idős sajtómunkatárs – suttogva ugyan – de elhordott mindenféle alaknak, aki nem elég, hogy csak potyázni jár a sajtófogadásokra, de még azzal sem elégszik meg, amit a poharába töltenek, hanem másét is megkívánja.

Szerencsére az egyik asztalszomszéd, az asztalon levő sörök közül, egy még kóstolatlan pohár sörrel kínálta a felháborodott urat, aki rövid hezitálás után elfogadta az engesztelő ajándékot és bár még nem nyugodott meg teljesen, elhallgatott és jóízűen kortyolt bele az ingyensörbe.Twitter megosztás Google+ megosztás