Smoky Joe és társai

2019. december 6. péntek
Három fiatal srác 2012-ben úgy döntött, hogy sörszenvedélyüket úgy elégíthetik ki leginkább, ha maguk és a hasonló sörkockáknak számára nekiállnak sört főzni.

Nem véletlen neveztük a fiatalokat sörkockának – avagy angolul beergeeknek – hiszen maguk is megfogalmazták ars poeticájukban, hogy a sörforradalom izgalmas időket hozott el és a fiatal sörfőzőknek az a küldetésük  hogy megváltoztassák a lengyel sörpiacot.

– Izgalmas időkben élünk, itt az ideje az izgalmas söröknek – nyilatkozták.

2012. elején  AleBrowar néven megalakították gerillafőzdéjüket és nemsokára be is mutatták az első három sörüket: egy Black IPA-t, egy AIPA-t és egy belga Wit-et – melyeket a Browsz Gościeszewó-i sörfőzdében főzettek meg. Az AleBrowar a májusi premier után az évben még további hat sört készített, vagyis mindent elkövettek, hogy mihamarabb, minél több forradalmi sört vezessenek piacra.

Az évvégén jelent meg a Saint no more néven a christmas ale sorozat első darabja, amit azóta is minden évben más-más különleges főzet követ. 2013-ban jelenik meg a Smoky Joe, ez egy tőzeges, füstös stout, amit azóta több változat – imperial stout, hordóérlelt stout, whisky stout – követett.

Azóta sincs megállás és az AleBrowar hét év alatt ötvennyolc különböző sörrel rukkolt elő, természetesen ezek közt egyetlen láger sincs. Az AleBrowar 2017-ben végre felavathatta saját sörfőzdéjét a lengyelországi Leborkban. Az üzem névleges kapacitása évi húszezer hektoliter, amit a tervek szerint 2021-re szeretnének teljesen kihasználni.

Az AleBrowar sörei a Beers&Booksban és az Újbudai Sörszaküzletben kaphatók.Twitter megosztás Google+ megosztás