Sörabszurd

2018. július 3. kedd
Ha létezik sörabszurd, akkor az Asahi csehországi története mindenképpen az, de nem tanulságok nélkül való.

Azt nyilván nem kell senkinek sem említeni, hogy a csehek mennyire nem szorulnak arra, hogy licenc söröket gyártsanak. Az egyetlen némileg sikeres próbálkozás a belga Stella Artois smichovi gyártása volt, de nagy karrierről ebben az esetben sem beszélhetünk. Az azonban egyáltalán nem volt közismert, hogy a Staropramen prágai gyárában 1999-óta, évente negyvenezer hektoliter Asahi Super Dry sört is főztek az európai piac ellátásra.

Miután az Anhauser-Busch felvásárolta a SAB-Miller részvényeit, tavaly el kellett adnia közép-európai érdekeltségeit. Ekkor lett a japán Asahi a Plzeňský Prazdroj tulajdonosa. Ez egyben azt is jelentette, hogy az Asahi főzését az – ugyancsak japán tulajdonban levő – olasz Peroni sörgyár folytathatja, a Staropramen pedig nekiállhatott az amerikai Miller Genuine Draft gyártásának.

Minden ment is volna tovább a maga útján, de az Ashai valamiért fontosnak tartotta, hogy sörét – immár olaszországi importból – a cseh piacra is bevezesse. Aki ivott már Asahit Super Dry-t, pontosan tudja, hogy mennyire távol áll a cseh sörízléstől. Sőt! A Ratebeer tanúsága szerint nem csak a csehekétől: a maximális 5 pontból, 2,2 pontot sikerült megszereznie. Igaz, az amerikai Miller még ennyit sem ért el.

Hogy a csehek mennyire nem vevők egy kukoricás rizssörre, amelyben szinte észrevehetetlen a komlós keserűség, nagyon hamar kiderült. Minden bizonnyal rosszindulatúak, de találóak, azok a vélemények, melyek szerint az Asahi Super Dry-t, csak Csehországba látogató japán turisták és a prágai japán éttermekbe járó – többnyire külföldi – vendégek fogyasztják, ők viszont akár a 100 koronás árat is megadják érte.Twitter megosztás Google+ megosztás