Sörárak Európában

2019. január 14. hétfő
Véleményünk szerint nem az életszínvonalnak van a legtöbb köze a sör árának alakulásához.

Mondjuk ezt annak ellenére, hogy a legmagasabb bolti sörárakkal a magas életszínvonalú skandináv országok és Svájc dicsekedhetnek. Ezekben az országokban azonban elsősorban népegészségügyi megfontolásokból adóztatják meg az alkoholos italokat keményen. Ugyancsak drága a sör az Egyesült Királyságban és Írországban, de a Brit-szigetek mindig is előkelő helyet foglaltak el a sörárlistán, és nincs ez másképp most sem. Igaz a felsorolt országokban még így is minimum egy hatos csomag sör vehető az órabérből.

A franciák sem adják olcsón a sörüket, de itt a fogyasztás is alacsonyabb az európai átlagnál. Ennek az ellenkezője mondható el Németországról és Ausztriáról, ahol valószínűleg a legtöbb sört vásárolhatják meg az órabérből, a mennyiségben is sokat fogyasztó lakosok. Az osztrákoknál és a németeknél csak a csehek isznak több sört. Csehország sörárai – elsősorban a vendéglátásban – ugyan emelkedtek az utóbbi években, de még így is, náluk az egyik legalacsonyabb a sörök átlagos bolti ára. Szerencsére ennek ellenére többnyire jó minőségű söröket kapunk a koronánkért a cseh boltokban.

Magyarország is azok közé az országok közé tartozik, ahol a sör bolti ára olcsónak mondható, de ha a kétszázhúszas átlagárat vesszük alapul, akkor nem biztos, hogy egy hatos pakk kijön egy átlagos fizetésű dolgozó órabéréből.

 

Forrás NumbeoTwitter megosztás Google+ megosztás