Sörbojkott

2022. március 10. csütörtök
A cseh sör egyik legnagyobb vásárlója Oroszország volt, de most a legnagyobb sörgyárak is bojkottot jelentettek be Ukrajna letámadása miatt.

A négy legnagyobb sörgyárból három már bejelentette, hogy leállítja az oroszországi sörexportot. A cseh piac első helyezettje, a Plzeňský Prazdroj, a második Pivovary Staropramen és a negyedik a Budweiser Budvar is bejelentette, hogy nem exportál Oroszországba és Fehéroroszországba sört . A Heineken-csoport, amelyhez a Krušovice és a  Starobrno is tartozik egyelőre még nem nyilatkozott a bojkottról.

A nagy sörgyártó csoportok közül arányaiban a Budvar a legnagyobb exportőr, 2020-ban a kiállítás kétharmadát az export jelentette a budejoviceiek számára. Oroszország – Németország, Lengyelország, Szlovákia és az Egyesült Királyság mellett – a legnagyobb partnereknek számítottak. Oroszország a harmadik legnagyobb piaca a cseh sörnek.és a legnagyobb az Európai Unión kívüli országok közül.

Tavaly több mint ötszázezer hektoliter cseh sört exportálltak Oroszországba, ami a teljes export tíz százaléka volt. Az orosz piac esetleges elvesztése azért is fájdalmas, mert a tavalyi szám az elmúlt tíz év legmagasabbja. Hét évvel ezelőtt az orosz export a cseh export mindössze három százalékát tette ki. A listát továbbra is Szlovákia vezeti ők a legnagyobb importőrök egymillió-háromszázezer millió hektoliter, majd Németország következik, egymillió hektoliterr cseh sörrel.

A legnagyobb vesztes azonban mindenképp a rakovníki Bakalář sörfőzde, mely évi százötvenezer  hektoliteres kiállításának egyharmadát Oroszországba exportálja. A Moszkvában, Szentpéterváron, Novoszibirszkben, Kazanyban és Tulában található Pražačka és Černovar éttermek hálózatában is rakovníki sört árulnak. Ha ez az üzlet bedől, a virágzó sörgyár nagy bajba kerülhet.

Őszintén reméljük, hogy a gazdasági szankciók mihamrabb okafogyottá válnak és véget ér a háború melynek sajnálatos módon csak vesztesei vannak..Twitter megosztás Google+ megosztás