Budapesti Cseh Sörfesztivál

2018. június 12. kedd
Idén immár 11. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Cseh Sörfesztivál. A tavaly már megismert helyszínen, a Westend tetőteraszán, 32 cseh sörfőzde mintegy 150 féle söre mutatkozik be.

Ha a hangulat nem is lehet olyan amilyen egy sörözés Prágában, de a sokféle cseh sör szépen reprezentálja a cseh sörök változatosságát. Az majd a következő hetekben derül ki, hogy a rendezvénynek hasznára válik-e, hogy a futballvilágbajnoksággal egy időben kerül megrendezésre. Az óriási kivetítő közvetített napi két meccs nyilván jelentős forgalmat fog generálni, csak kérdéses, hogy emiatt nem veszik-e el az esemény sörfesztivál jellege.

Néhány évvel ezelőtt, ha igazi sörfesztiváli hangulatot szerettünk volna, bizony Münchenig kellett utaznunk. Ma egy budapesti sörrajongónak még a városból sem kell kitennie a lábát, hiszen lassan már se szeri, se száma a város sörfesztiváljainak. A budapesti sörfesztiválok sorában az egyik legnagyobb múltja a cseh sörök seregszemléjének van. Hét éven keresztül a Városháza park adott otthon az eseménynek, de a helyszín egyre szűkebbnek bizonyult, ahogy fokozatosan nőtt, nemcsak a sörök, hanem az érdeklődő közönség száma is.

A kezdeti időkben nagy eseménynek számított a fesztivál, hiszen hét-nyolc évvel ezelött még alig lehetett cseh sör különlegességet kapni. A cseh kínálatot elsősorban a Pilsner Urquell és a Staropramen jelentette és kisebb cseh főzdék söreihez, mint a náchodi Primátorhoz, a benešovi Ferdinándhoz, a humpoleci Bernardhoz, a budejovicei Samsonhoz, a nymburki Postřižinskéhez, a  jihlavai Jezekhez csak elvétve lehetett hozzájutni. Ma már – legalább is Budapesten – legalább negyven cseh sörmárka kapható folyamatosan.

Szerencsére azonban az elmúlt években a sörforradalom hatására Csehországban is rengeteg kis sörfőzde kezdte meg működését és a többé-kevésbé ismert márkák mellett, ezek söreiből is kaphatunk ízelítőt június 14-28 között a 11. Budapesti Cseh Sörfesztiválon.

Segédlet a Budapesti Cseh Sörfesztivál söreihez: ITTTwitter megosztás Google+ megosztás