Sörfőzde a magasban

2019. január 4. péntek
A kelet-csehországi Óriás-hegységben (Krkonoše), 1410 méterrel a tengerszint felett működik Közép-Európa legmagasabban fekvő sörfőzdéje.

A Luční Bouda az Óriáshegység legöregebb menedékháza, amely azonban halad a korral. Ennek legékesebb bizonyítéka a négy éve a szállodában megnyitott kis sörfőzde, ahol Paroháč márkanéven négyféle sört főznek.

A Paroháč sörök cégérén illetve logóján párzó szarvasok láthatók, mivel a szó egyik jelentése agancsos állat. A másik jelentés sokkal profánabb: felszarvazott férj. Gyanítjuk, ez lehet az igazi névadó, mivel a világtól elzárt turistaház nyilván gyakran menedéke titokban randevúzó pároknak, akiket még – a Csehországban egyre divatosabb – sörfürdővel is igyekeznek az Óriás-hegységbe csábítani.

A sörfőzdében a klasszikus világos mellett félbarná és barnát is főznek és persze a modern kisüzemek elmaradhatatlan sörét az India Pale Ale-t. A Krkonoše az Elba folyó forrásvidéke, így kristálytiszta vízből főzik hagyományos technológiával söreiket. Az elsődleges erjedés a pincében nyitott erjesztőkádban történik, ahonnét nyolc-tíz nap után tartályokba szivattyúzzák ahol egy hónapig pihentetik, mielőtt hordóba vagy palackokba fejtenék. A Paroháč sörök szűretlenek és pasztörizálatlanok, így mindig remek zamatúak.

#csehsörTwitter megosztás Google+ megosztás