Sörhelyzet

2018. augusztus 28. kedd
Ami jelenleg a sörrel kapcsolatban történik a hazai piacon, nagyszerű dolog. Évtizedek után megszűnőben van a lágersörök hegemóniája.

Nagyszerű, hogy a sörfőzdék új összetevőket próbálnak ki és új technikákkal – mint például a komlóágyú – a sörfőzés olyan dinamikus fejlődésnek indult, amilyenre a sörgyártás 19. századi radikális változása óta nem volt példa. A sörforradalom Amerikában az 1970-es években indult, de tíz éve eljutott Magyarországra is. Bár kétségtelen, hogy maga a kisüzemi sörfőzés csak két százalékát adja a hazai sörpiacnak, de az általa indított mozgalom komoly hatással van a sörgyárak stratégiájára is.

Ennek szép példája volt a Dreher különleges komlózású sorozata vagy a Soproni IPA és most a Pécsi APA. Kétségtelen, hogy nem lehet az évtizedek alatt megszokott kínálat változását egyik pillanatról a másikra elfogadtatni a fogyasztókkal. Az azonban nagyszerű jövőt sugall, hogy a söripar megpróbál válaszolni a kisüzemek sörkülönlegességei által a sör felé forduló széleskörű érdeklődéssel.

A „kicsik” egyelőre árban még nem tudnak versenyképesek lenni – ehhez jóval nagyobb méretű üzemek illetve termelés kellene –, de már látható a kapacitásbővítés. Ha a pénzügyi befektetők is megjelennek, a közeli jövőben nagyot nőhet a piaci részesedésük. Ennek fontos része, hogy már a szupermarketek is kézműves sörökkel bővítik a kínálatukat. Éljetek a lehetőséggel és vásároljátok a kisüzemi söröket!

 

Fotó: Photo by Karolina Szczur on UnsplashTwitter megosztás Google+ megosztás