Sörös babonák

2017. július 13. csütörtök
Egykor, mint minden fontos dolog esetében, a sörrel kapcsolatosan is kialakultak babonák. Így hittek abban is, hogy aki a böjt éjszakáján sok sört iszik, az meghosszabbítja az eletet.

Egy másik babona szerint a búzasörben fürdés megőrzi a bőr hamvasságát. Ennél spirituálisabb annak hite, hogy ha a talált patkót feltüzesítve melegítik meg a sort, annak elfogyasztása mindenfele gyomorbántalmat megszüntet. Az álmoskönyv szerint sörrel álmodni veszekedést jelent, ám ha álmunkban sort főzünk, az jó jövedelmet ígér. A részegség jelentése: kellemes órák várnak ránk.

A manapság is sokan „lefújják" a habot a sörről – eredetileg ezzel azt kívántak megakadályozni, hogy a boszorkányok hatalmat nyerjenek az illető felett. Érdekes módon azt is tudni vélték, hogy a boszorkányok a részeg ember felett nem szerezhetnek hatalmat.

A sör utántöltését – azaz, hogy csak kiürített pohárba szabad sort önteni – esküvőkön az a babona tiltotta, mely szerint ezzel szerencsétlenné tesszük a szerelmet. A lányoknak nagyon kellett óvakodniuk attól is, hogy felborítsanak egy söröspoharat, mert ez törvénytelen gyermek érkezését jelentette.

A középkorban dél-német vidékeken uralkodó szokás szerint a jó sor feltétele volt, hogy a főzési idény kezdeten öregasszonyok táncolják körül az első főzetet, s vezényszóra egyszerre beleköpjenek.

Még a 20. század elején is hittek egyes sörfőzők abban, hogy a megromlott sort, ha egy gőtét dobnak bele feljavíthatják. Gyakorlati szempontból sokkal eredményesebb volt az a módszer, hogy a vendéglősök a megsavanyodott sört végső megoldásként lakodalmakban merték ki, bízva abban, hogy a sör rossz ízét, a berúgott vendégek úgysem veszik észre.Twitter megosztás Google+ megosztás