Sörözés az ispotályban

2017. október 15. vasárnap
A legtöbben csak elszáguldanak a Regensburg mellett. Kár, mert a város Bajorország egyik legszebb települése.

Mintegy 1400 műemléke közül az egyik leghíresebb az ősrégi kőhíd, az 1135 és 1146 között épült, 310 méter hosszú, tizenhat lyukú Steinerne Brücke. A Duna bal partján, a híd egyik lábánál máris ott egy történelmi gasztronómiai lelőhely, mely majdnem egyidős az ősi építménnyel: a Historische Wurstküche faszénparázson sült kolbászkáival, finom káposztasalátájával minden bizonnyal Európa legrégebbi lacikonyhája.

A hídon átkelve, a túloldalon is hasonló, régmúltbeli nevezetességet találunk, a város legnagyobb sörkertjét: a Spitalgartent. Ha bárkinek is kétségei lennének a sör jótékony és gyógyító hatásairól, a regensburgi Spitalgartenben végképp eloszlathatja ezeket. Az egykoron apácák által működtetett Katarina kórház 1226 óta őrzi sörfőzői tradícióit, mióta a városi tanács elrendelte, hogy' a betegek gyógyulását naponta egy-egy korsó sörrel segítsék.

A malátát és a komlót a városi polgárság és az egyház biztosította a kórház részére. Annak idején Bajorországban számos ilyen sörfőzde létezett. Ezek többsége a 19. század elejére magántulajdonba került, a regensburgi azonban, a bajor király külön engedélyével, alapítványi sörfőzdeként megőrizhette tradícióit. Szerencsénkre. így a kórház mellett a Spitalkeller tágas termeiben egész évben, tavasztól őszig pedig a fantasztikus sörkertben is, pompás sörök és finom ételek mellett múlathatjuk az időt.

Mindezt barátságos árakon. Az természetes, hogy főznek könnyű világos Hellt, keseré-des Pils-t, mahagóni színű Dunkelt, könnyebb és erősebb búzasöröket, valamint szezonálisan erős májusi bakot vagy Oktoberfestbiert is. Mindemellett nem feledkeztek meg az azóta szentté avatott Katerináról sem: nevét egy testes Spezial őrzi.Twitter megosztás Google+ megosztás