Sörözni Olomoucban

2022. július 29. péntek
Az enyhén lejtős, hangulatos, macskaköves főtér tele van üzletekkel és éttermekkel. Még a passzázsokban is egymást követik a különböző sörözők.

Olomoucban biztos mindenki talál kedvére valö sörtt. Például a térről nyíló utcácskában az Axiom pubot, ami egy craft főzde mintaboltja. Hiába vonzó belsőépítészetileg, azaz követi a taproomuk – csapházak – sztenderdjeit, itt mindig van hely, mert a csehek kevésbé vevők a modern trendeket követő divatra, szívesebben lógatják bagólesőjüket egy korsó friss, habos lágerbe. Arról nem is beszélve, hogy a főzde tulajdonosai oroszok.

Ha tovább baktatunk a zegzugos utcákon szinte mindegyikben akad látnivaló. Az egyik saroképület például Gustav Mahler egykori lakás, ahol itteni zeneigazgatósága idején lakott. Persze nem csak érdekes épületekbe, de igen sűrűn botolhatunk izgalmasabbnál izgalmasabb kocsmákba. Ám ne csodálkozzunk, ha tele van fiatalokkal: Olomouc igazi diákváros, ahol a szép régi házak között pezseg az élet.

Hosszú ideig nem volt sörfőzdéje a városnak, de aztán ez a század itt is meghozta a fejlődést. Így a sörturisták számára többek között kihagyhatatlan az Olomouc történelmi központjában, a Szent Vencel-székesegyház mellett, a Mariánská utcai érseki palota közelében található Svatováclavský pivovar. Itt 2006-óta várják a vendégeket, saját söreikkel és morva ételekkel.

Ugyancsak új sörfőzde a Hostinský pivovar Moritz, a belváros szélén egy gyönyörű szecessziós épületben. Itt is klasszikus cseh ászoksör jelenti a kínálatot nem is akármilyen és nagyon népszerűek a tradicionális cseh ételeik is. Gulyásukba már nyitáskor többen is belekanalaznak, ahogy régen is egy cseh szocialista ember számára is egy kistányér gulyás, egy korsó sör és a kommunista pártlap, a Rudé pravó mellett kezdődött a nap.

Vállalkozószellemű sörturisták rövid villamosozással elérhetik a chomout-i Chomout Pivovart, vagy a Hanacký pivovart. Ez utóbbi azért is lehet izgalmas, mert itt a kínálat nagyrészt felsőerjesztésű sörökből áll.

Ha biztosra akarnak menni, akkor ajánlható Drápal nevű söröző, ami egy klasszikus Pilsner-tankova franchise hely, ahol, a tankova vagyis tartályból mechanikusan és nem széndioxiddal kinyomott sör is mennyei. de az összes csapolt sör hibátlan Az élvezetet még fokozza, hogy ha kérjük, a csapos enkezével pompás vágottat varázsol korsóinkba. Ugyancsak tankovával, igaz Radegasttal csábít az Alsó téren a Hanácká Hospoda, ahol jó időben a teraszon élvezhetjük a sört és a finom ételeket.

Hogy a magyar turisták miért nem lelkesebb látogatói Olomuocnak azt csak némileg indokolja földrajzi fekvése, mert, amit az utazás esetleges fáradalmai okoznak azért bőségesen kárpótol a város megannyi látnivalója, gyönyörű, kizárólag történelmi épületekből álló jókora belvárosa és a rendszeres zenei és kulturális programok, ami Csehország hatodik legnépesebb – négyszázezer lakosú – városában vár az idelátogatóra.Twitter megosztás Google+ megosztás