Sörszótár – A

2022. augusztus 12. péntek
Folytatjuk szórakoztató ismeretterjesztésként meghatározott sörszótárunkat, amiből itt most A-betűs címszavak kerültek bemutatásra.

ALAPSZABÁLY Ismeretlen kocsmában, ha többféle csapolt sör van, mindig nézzünk körül és azt válasszuk, amit az adott kocsma népe fogyaszt!

ALEWIFE A középkori Anglia sörházaiban dolgozó nő, aki a sör mellett nem egyszer saját bájait is árulta.

ALKOHOLMENTES SÖR Kétségtelen, hogy a gyártási eljárások rafináltabbá válásával és a hozzáadott ízesítőkkel az alkoholmentes sör egyre inkább kezd sörszerű lenni, de mégiscsak a lényegétől fosztja meg a sört. Az alkohol ugyanis – jellegzetes íze mellett –hatással van a sör más komponenseinek ízére, ezért nyilvánvalóvá válik, hogy miért más az alkoholmentes íze. Hacsak nem fordítjuk meg a dolgot és az alkoholmentes sörre nem úgy tekintünk, mint valami placebora, amit sör helyett iszunk, hanem úgy, mint egy szénsavas üdítőre, melyet végre nem édesítenek agyon mindenféle cukrokkal, illetve édesítőszerekkel.

ANAKREON Régi görög költő, híres volt ivászati témájú költeményeiről. Páratlan népszerűségének titka, hogy csak néhány töredéke és két dala maradt meg, azonban annyi utánzója akadt, hogy az utánzatok tömege lassan elfeledtette az eredetieket. Az anakreoni társaságoknak nevezett italozó klubok valaha igen kedveltek voltak. E társaságok tagjai az ital dicséretét öntötték irodalmi formába.

ANGYALOK JUSSA Az angyalok jussa a tölgyfahordóban évekig érlelt párlatokból elillanó whisky vagy cognac. A hordó fájába azonban beivódik az ital esszenciája és ez különös értéket ad a hordónak, amelyet előszeretettel használnak sör ízesítéséhez is.

AMERICAN PALE ALE Az amerikai sörforradalom első zászlóshajója egy APA – az Anchor Liberty Ale lett. A hat százalékos alkoholtartalmú „prototípust” 1975-ben főzte ki az Anchor Brewing Company tulajdonosa, Fritz Maytag. A palackos erjedést is kihasználó termékből hetente alig 1000 liter készült. Az american pale ale elterjedésére és népszerűségére 1981 tavaszáig kellett várni, ekkor került piacra a Sierra Nevada Brewing Company Sierra Nevada Pale Ale söre. Ez már jóval nagyobb mennyiségben készült és így az amerikai komlók végérvényesen bevonultak a sörforradalom történetébe. Sőt! Ezek használata hozta lendületbe a régóta várt változást az európai sörpiacon is! Az american pale ale-re karakteres komlóíz jellemző, a hidegkomlózásnak köszönhetően kellemes füves jegyeket is megfigyelhetünk. Bár legtöbbször a komló adja a sör jellegzetes – gyakran citrusos – karakterét, azt mindig „kordában tartja" a változó intenzitású malátásság. Ami APA-t az IPA-tól leginkább megkülönbözteti az a közepesen száraz utóíz, mely kevésbé intenzív, mint az IPA-nál.

ARATÁSI SÖRÖK Történelmi tény, hogy a középkorban a mezőgazdasági munkásoknak az idényben, több országban is főztek, vékony, gyakran a komló mellett más fűszerekkel is ízesített frissítő, szomjoltó söröket. Ilyen a vallon tartományokra jellemző saison, ami eredetileg egy belga idénysör elnevezése volt. Ugyancsak aratási sör a belga-francia határ túloldalán a franciák Bière de Garde nevű, a saisonnál egy édeskésebb és erősebb ale-je és a német Erntebier is.

ÁLOMSÖR Ha van olyan, hogy éhes disznó makkal, akkor miért ne lehetne olyan, hogy szomjas ember sörrel álmodik. Ez az álomsör. Csak arra kell vigyáznunk, hogy még azelőtt megigyuk, hogy felébrednénk!

ÁRPABOR Az árpabor, azaz a Barley Wine – vagy ahogy az amerikai sörfőzők írják Barleywine – természetesen nem bor. Az első modern kori sör, ami a nevet viselte, a Bass sörfőzdéből került ki az 1870-es évek elején, amikor egyáltalán nem volt jellemző, hogy egy sör erőssége a borokéval vetélkedjen. A Bass No.1 alkoholtartalma kilenc százalék volt, ezért kapta az árpabor nevet. Sokáig a Barley Wine nem egy meghatározott sörtípus volt, hanem egy-egy sörfőzde a legerősebb, legsűrűbb, legtestesebb, legmagasabb alkoholtartalmú sörét nevezte – már-már marketing ízűen – árpabornak. Ezeknek a söröknek 8-12 százalékos alkoholtartalmat kellett felmutatni. Az árpaborok nem feltétlenül viselik jól az öregedést, viszont az ilyen magas alkoholtartalmú, rengeteg malátával és bőségesen adagolt komlóval készült a sörök megfelelően lepalackozva, vagy hordóban érlelve – hasonlóan a kvalitásos borokhoz – a múló idő kifejezetten használ szépségüknek és összetettségüknek.

 

SÖRSZÓTÁR H-betűs szavak  ITT

SÖRSZÓTÁR T-ZS betűs szavak ITT

 Twitter megosztás Google+ megosztás