Sörszótár – H

2022. július 27. szerda
Folytatjuk szórakoztató ismeretterjesztésként meghatározott sörszótárunkat, amiből itt most a H-betűs címszavak kerültek kiválasztásra.

HAJÓÚTSÖR 1492-ben kezdte meg Christian Mumme braunschweigi sörfőzőmester a nevét viselő sörfajta főzését. Ez sokáig elálló nehéz ser volt, miért is a távoli tengerre induló hajósok itala lett, annyira, hogy az Afrikát körül hajózó, Indiába menő hajók is braunschweigi sörrel látták el magukat. A Mumme nevével kapcsolatosan a közkeletű német megállapítás miszerint a sörfőző adta a Mumme nevét sörének. A valóságban azonban ő vette fel a világhírű sör nevét, illetőleg ez a név ráragadt – pedig a Mumme ördögöt, ördögi módon erős sört jelent…Kétféle Mumme készült. A Schiffsmumme egy sötétbarna, nehéz, erős sör volt, igen sűrű, és édeskésen keserű ital. Árpa- és búzamaláta, komló, ribizlifajta bogyók, cukorszirupok, szilvalé és sokféle aromatikus fű alkotta, a „hajóútsört”. Régi tengerészregények sokszor írnak a hónapokig tengeren vitorlázó matrózok panaszairól, akik skorbutot kaptak a besózott sertéshúsoktól és a penészes, kétszersült kenyértől és utálattal itták a hordószagú, megsavanyodott, nyúlós sört. A „Schiffsmumme” hírét éppen annak köszönhette, hogy nem romlott meg a hosszú tengeri utakon. A Stadtmumme könnyebb italnak számított. Azonban miként a tradicionális söröket, ezt is csak a város falain belüli fogyasztásra szánhatták.

HANZLI Így nevezik azt a sörmaradékot, amit a csapos a hableszedő falapátkájával lecsapott a korsó tetejéről, és azt is, amit a vendégek korsókban hagytak. Ezt a pulton levő tálcán – ennek is kármentő volt a neve, akárcsak a kocsmapultot védő rácsozatnak – összegyűjtötték, összeöntögették. Hiába tiltotta a törvény a hanzli kimérését, minden sörkimérő tisztában volt nem kis érték menne így veszendőbe. A felhasználás is különféle volt. Egyesek a friss sörhöz keverték, míg megint mások vízzel hígítva szegény embereknek adták el fillérekért.

HEXAGRAM Sörfőzdei és kocsmai cégéreken gyakran megjelenik a sörfőzés legrégibb jelvénye a hexagramm, a hatágú csillag vagy más néven Wotan-csillag. A két egymásra fektetett háromszög felső és alsó csúcsa az eget és a Földet, négy másik pedig a négy alapelem – a víz, a föld, a tűz és a levegő – egymáshoz tartozását jelenti. A sör – mintegy a tökéletesség szimbóluma – a négy alapelemből lesz teljes egész. A víz, a gabona (föld), a szén-dioxid (levegő), a sörfőző üst alatti tűz, az ég és a Föld összhangjának jelképe a hatágú csillag. Ez és egyszerűsített változatai, számos sörmárka címkéjén ma is láthatók.

HIBRID SÖRÖK Régi klasszikus hibrid sör az évszázadok óta népszerű Kölsch és a düsseldorfi Altbier. A két sörtípust azért tekinti a szakma hibridnek, mert ale-élesztővel erjesztik ezeket, viszont a kondicionálás már a lágerekre jellemző, alacsony hőmérsékleten megy végbe. Pont ellenkező jellegű az eljárással készül a gőz sör, azaz a steam beer, melynél az erjedést ugyan láger élesztővel indítják be, de az utóerjedés már nem alacsony, hanem szobahőmérsékleten történik. A búzasör – akár a bajor, akár a berlini, akár a belga – felsőerjesztésű. Ritkábban, elsősorban a bajoroknál, hibrid eljárással, azaz alsó- és felsőerjedésű élesztővel készítik. Ez utóbbi esetben egy láger típusú sört kevernek a fermentáció során össze egy klasszikus felsőerjesztésű búzasörrel. A német sörterminológiában ezt „Weissbierpils” néven nevezik és a módszer lényege, hogy javítsák az így készült sörök ízét és minőségét. Természetesen manapság már léteznek hibrid élesztők, de mint a fenti példák is mutatják, nem ezek használata az alapfeltétele, hogy hibrid stílusú sört állítsanak elő.

HIDEGKOMLÓZÁS Hidegkomlózás alatt azokat az eljárásokat értjük, amikor a sörléhez annak kihűlése után is adunk komlót. Ez az eljárás szokatlan és eredeti ízekkel gazdagítja a sört. Mivel a hideg sörléhez adagolt komló illóolajai nem forrnak el, így újszerű komlós jegyek, ízek és aromák kerülnek a sörbe. Ugyanakkor az eljárásnak vannak hátrányai is. Az egyik, hogy mivel a sörléhez adott komló nem kap hőkezelés, ezért fennáll a bakteriális szennyeződés veszélye. Ugyancsak hátránya lehet a hidegkomlózásnak, hogy az így készített sör ízei hamarabb öregszenek, azaz a hidegkomlózott sör, ha nem is romlik meg, de ízei hamarabb megkopnak és emiatt rövidebb lehet a szavatossági ideje.

HITLER SÖRPUCCSA Amikor 1923. november 8-án estére a nemzetiszocialisták gyűlést hirdettek, amelyet a nagy érdeklődés miatt a szervezők az ötezer személyt befogadó müncheni Bürgerbräu-Kellerben rendeztek. Az ingatag berlini szociáldemokrata kormány megdöntésére tett kísérlet, mely a történelemkönyvekbe sörpuccs néven került be először ismertette meg a szélesebb világgal egy bizonyos Adolf Hitler nevét, aki legfeljebb csak népgyűlési szónokként, Bajorország határain belül tett szert valamiféle botrányos hírnévre és némi politikai befolyásra. Ám ezen a napon a nemzetiszocialista „forradalom” vezéreként és a birodalmi kancellári szék igénylőjeként lépett a sörház megdöbbent közönsége elé. A kísérlet azonban csúfos kudarcot vallott, még a sörházban megbukott. Hitlert letartóztatták és börtönbe zárták, ahol volt ideje megírni „Mein Kampf” című művét.

HORDÓÉRLELT SÖRÖK Arra már rég rájöttek, hogyha váltogatják, az egy-egy hordóban tárolt ital típusát, akkor az nemcsak a fa egyedi jellegét, hanem a hordóban korábban tárolt ital aromáit is átveszi. A sörök esetében ez a fajta hordóérlelés viszonylag újkeletű dolog, elterjedés a huszadik század végére tehető. A tárolás költségei miatt már eleve jó minőségű, erősebb söröket érlelnek a különféle hordókban. A jellemző tárolási idő egy év, de természetesen ez növelhető mindaddig amig az érlelés javítja a sör minőségét. Legnépszerűbbek a whiskeys, a sherrys és a boros hordók, de valójában bármilyen fahordó jó lehet, amiben előzőleg jó minőségű italt tároltak.

 

SÖRSZÓTÁR T-ZS https://drinkunion.hu/cikk/sorszotar_t-zsTwitter megosztás Google+ megosztás