Cseh sört Csehországból!

2017. július 10. hétfő
A hazai sörpiacon több olyan licence - eredetileg prémium kategóriájú - sör kapható, amelyek nem is hasonlítanak a jó nevű eredetihez. Azaz a jól csengő márkanév alatt valami egész mást forgalmaznak, mint az eredeti.

Magyarország esetében a legnagyobb kísértést a cseh márkák jelentik, hiszen a cseh sörök évtizedekig az igazán jól sört jelentették a magyar fogyasztók számára. A Velkopopovicky Kozel eredetileg cseh márka volt, mindaddig, amig a gyár a kilencvenes években – a Pilsner Urquell-lel együtt a Drehert is birtokló – multinacionális SAB-Miller csoport kezébe nem került. 2005-ben megkezdődött a tízes Kozel gyártása Kőbányán. A fogyasztók eleinte örömmel fogadták a sört, de rövidesen rá kellett jönniük, hogy az itthon főzött sör közelebbi rokonságban áll az Arany Ászokkal, mint az egykori csehszlovákiai utazások során megismert Kozellel.

Aztán azt is tapasztalhatta, hogy a SAB-Miller szlovákiai gyáraiban is főznek Kozelt és természetesen nem maradt abba a csehországi gyártás sem. Mindez nem változott azóta sem, hogy a világ sörpiaca jelentős átrendeződésen ment keresztül, amikor a SAB-Millert felvásárolta a világ legnagyobb sörgyártója, az AB-Inbev. Az Európai Bizottság a felvásárláshoz azzal a feltétellel járult hozzá, ha a AB-Inbev eladja közép-európai üzemeit. Így lett a térség legnagyobb sörgyártója a japán Asahi.

Mindez persze a fogyasztókat nem érinti, az új tulajdonos továbbra is több országban gyárt Kozel néven sört – tízest, tizenegyest, tizenkettest, barnát és világosat. A Kozel a cég egyik legfontosabb márkája, melyet hivatalos információk szerint negyvennyolc országban forgalmaznak – Európán kívül például Dél Koreában és Kanadában. A legtöbb helyen a Kozel Dark kapható. Érdeklődésünkre, hogy hány helyen főzik a Kozel sört, azt a választ kaptuk, hogy ez üzleti titok.

Mi a magunk részéről viszont még titokban sem iszunk Kozel sört, ahogy Staroprament sem. Ezért itthon maradunk a már jól bevált cseh importsöröknél, de azok közt is csak a kisebb cseh főzdék termékeinél, amik még manapság is hozzák azt a minőséget, amely a cseh sörök rajongójává tett bennünket!

 Twitter megosztás Google+ megosztás