Sörünnepek

2020. január 22. szerda
Az ember mindig talált okot a sörivásra, de manapság se szeri, se száma a különféle ünnepnapoknak, melyek indokolják a koccintást.

Január 24-én rögtön itt van a „Beer Can Appreciation Day” – az 1935-ben ezen piacra dobott első dobozos sör ünnepe, melyet számos alkalmi sörösdobozba töltött sör elfogyasztásával ünnepelnek. Egy dobozos sör legurításával emlékezzünk erre a jeles eseményre!

Rögtön másnap, január 25-én jön a skótok nagyszerű költőjének születésnapja, ami igazi kulturális esemény, hiszen ezen a napon minden sörhöz illendő Burns vagy mások skót költők verseinek elszavalása, meghallgatása.

A február 24-én mindenképp keresse fel törzskocsmáját és igyon egyet kedvenc csaposa egészségére, hiszen ezen a napon ünneplik a „Csaposok világnapját”. Természetesen, ha több törzskocsmája is van, akkor illendő ezeket végig látogatni.

Március 17-e Szent Patrik napja, az írek nemzeti ünnepe, ezen a napon szinte kötelező egy írnek inni. Persze a szigetlakók tisztességesen isznak más napokon, így, június 16-án is. James Joyce Ulysses című könyve Leopold Bloom egy napjának, 1904 június tizenhatodikának a története, melyben a főszereplő Dublin igen sok kocsmájában megfordul.

Március 27-én a híres sörkritikus, Michael Jacksonról emlékezhetünk meg néhány korsó sör mellett. A szerző ugyan 2007-ben meghalt, de mind a mai napig a sörirodalom legfontosabb személyisége. Mindenképp megérdemli, hogy születésnapján emeljük rá poharainkat.

Április 11-e Gambrinus király napja. Többféle legenda is él személyével kapcsolatban, abben azonban mindegyik megegyezik, hogy elképesztő mennyiségeket tudott meginni. Egyszer három napot és három éjszakát ivott végig, amivel mindenkit annyira lenyűgözött, hogy királynak koronázták. Ne feledkezzünk meg inni az emlékére!

Április 23-én a Német sörök napját ünnepeljük. 1516-ban ezen a napon hirdették ki a Német sörtisztasági törvényt, mely a világon először írta elő a sörfőzőknek, hogy sört csak maláta, komló és víz felhasználásával lehet sört főzni. Természetesen egy német sörrel tisztelegjünk a törvény előtt.

A fenti, távolról sem teljes felsorolás – a Bloomsday kivételével – csak az év első harmadának sörünnepeit említi, de ígérjük, hogy májusban folytatjuk a kalendáriumot, melyet reméljük addig is használni fognak sörivásaik alkalmából.Twitter megosztás Google+ megosztás