Sörünnepek, avagy ok az ivásra

2022. március 17. csütörtök
Se szeri, se száma sörünnepeknek, legyen szó híres egy szentről, egy sörfesztiválról, vagy egy nevezetes eseményről.

A mai nap azaz március 17-én van az írek nemzeti ünnepe, Szent Patrik napja. Ezen a napon emberek mindenfele ahol írek élnek zöldbe öltörik minden és milliói élvezik a Guinnesst szerte a világon. De nemcsak a Guinnes fogy bőséggel, hanem az ünnep zöl söre is. Az írek a zöld sört valamilyen világos sörhöz adott zöld vagy kék színű likőrrel, állítotjk elő, az ünnepnek a tiszteletére. A mai Írországban a Szent Patrik napja hagyományosan vallási alkalom, emiatt az 1970-es évekig az ír törvények előírták, hogy a kocsmákat március 17-én be kell zárni. 1995-től azonban az ír kormány kampányba kezdett, hogy a Szent Patrik napján minden kocsma nyitva tarthasson. Ennek köszönhetően nem lett a szent napja a sör ünnepe is.

Március 20-án is adódik ok az ivásra. Ez a Nationaler Tag des Bocks, azaz a Nemzeti Bock-nap  Németországban. Hagyományosan a baksört az év elején főzik, sok malátával és arányaiban kevesebb komlóval, ezért alkoholban gazdagabb és édeskésebb. Az egy-két hónapos ászokolás után a különféle baksörök csapra verése mindenfelé a tavasz érkezéséhez kapcsolható. Nevét a híres, régi einbecki sör nevéből szokták levezetni. Kétségtelen, hogy főzése Einbeckből indult el és hogy a 16. században vették át München sörfőzői Nürnberg közvetítésével. A Bockbier annyira népszerű lett Münchenben, hogy ma már szinte úgy tekintenek rá, mint egy müncheni sörtípusra. A bajoroknál főleg májusban, úrnapja hetében kerül kimérésre, míg Németország más vidékein általában márciusban és áprilisban csapolják.

Március 23-a egy híres trappista sör ünnepe. Ez a Orval Day, amikor is az Orval Trappist Ale-t, ezt a csodálatos kolostori sört ünneplik. A sört az 1870-ben alapított, valloniai Notre Dame d’Orval kolostor szerzetesei főzik. Alapításához terméazetesen legenda is fűződik: a mesebeli hercegnő elveszítette aranygyűrűjét, azaz pontosabban  belepottyantotta egy tóba. Kétségbeesésében úgy imádkozott, ha megkerül a gyűrű, kolostort építtet. És megtörtént a csoda! Egy hal visszahozta a gyűrűt a hercegnőnek, aki állta a szavát és belefogott az építkezésbe. A szájában gyűrűt tartó pisztráng motívuma ma is megtalálható az Orval sör 1932-ben bevezetett furcsa, tekebábú formájú palack nyakcímkéjén.

Március 27. a 2007-ben – hatvanhárom éves korában – elhunyt Michael Jackson napja. A modern sörtörténet leghatásosabb embereként és a kézműves sör atyjaként ünnepelt Michael Jackson angol sörkritikus volt. Az ő nevéhez fűződik a világ sörstílusai iránti tudatosság megteremtése abban a korban, amikor a tömeggyártású, olcsó lágerek uralták a sörpiacot világszerte. Számos könyvet írt a sörről, és a Beer Hunter show sztárja volt, amely a világméretű sörreneszánsz és a modern kézműves sörök újjáéledésének lendületét adta. Az író-újságíró Michael Jacksonnak köszönhetően a sörről már egészen más hangsúlyokkal beszélünk, mint előtte.Twitter megosztás Google+ megosztás